x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Lupii singuratici", la fel de periculoşi ca al-Qaida

"Lupii singuratici", la fel de periculoşi ca al-Qaida

16 Apr 2010   •   00:00
"Lupii singuratici", la fel de periculoşi ca al-Qaida

Teroriştii care acţionează singuri ("lupii singuratici") şi cei care au crescut pe teritoriul american reprezintă "o ameninţare la fel de mare" pentru Statele Unite ca al-Qaida, a declarat directorul FBI, Robert Mueller, în faţa congresmanilor americani.



"Al-Qaida şi celulele sale încearcă să ne atace în Statele Unite", a afirmat Mueller, amintind despre atentatul eşuat comis de Crăciun la bordul unui avion american şi revendicat de liderul al-Qaida, Osama ben Laden, şi despre complotul care a vizat metroul din New York.

Dar extremiştii care au crecut în Statele Unite şi "lupii singuratici (teroriştii care acţionează singuri) sunt o ameninţare la fel de mare", a adăugat directorul FBI, făcând aceste afirmaţii în faţa comisiei Senatului responsabile cu repartizarea fondurilor federale.

Robert Mueller a oferit exemplul masacrului de la baza americană Fort Hood, soldat la 5 noiembrie cu 13 morţi. Presuspusul autor al atacului este un psihiatru din cadrul armatei, de origine palestiniană, Nidal Malik Hasan, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Lupii singuratici", care acţionează singuri împotriva unor obiective mai puţin apărate, sunt, în opinia specialiştilor în domeniul terorismului, cea mai dificilă ameninţare pe care trebuie să o contracareze poliţia din ţările occidentale.

"Am văzut de asemenea extremişti născuţi în Statele Unite care complotează pentru a comite acte teroriste în străinătate", a adăugat Mueller, făcând referire la cazul cetăţeanului american David Headley, care a pledat vinovat în martie la acuzaţiile de terorism care i-au fost aduse pentru rolul său în pregătirea atentatelor de la Bombay din 2008, soldate cu 166 de morţi.

"Aceste ameninţări teroriste sunt variate, dificil de împiedicat şi într-o evoluţie permanentă, şi, pentru a le combate, FBI-ul trebuie să desfăşoare operaţiuni în străinătate şi să acţioneze alături de partenerii noştri din domeniul serviciilor de informaţii şi securităţii atât pe teritoriul american, cât şi în străinătate", a precizat el.

×
Subiecte în articol: externe