"Nici eu, nici tu", i-a transmis Gerhard Schröder rivalei sale la postul de cancelar al Germaniei, parand a oferi o solutie pentru deblocarea crizei politice de dupa legislativele de duminica.
Batalia pentru titulatura de castigator al alegerilor legislative de duminica si pentru cea de cancelar al Germaniei si-a confirmat accentele de rafuiala personala. Potrivit presei germane, social-democratul Gerhard Schröder ar fi dispus ca un crestin-democrat sa conduca o eventuala coalitie intre cele doua partide, cu conditia ca acel crestin-democrat sa nu fie Angela Merkel, presedintele formatiunii conservatoare. Astfel, retragerea Angelei Merkel din cursa pentru cancelarie ar debloca situatia politica din Germania si ar permite functionarea unei aliante formate de cele doua partide care au obtinut cele mai multe voturi la alegerile legislative anticipate. In aceste conditii, ipoteza "marii coalitii", privita cu neincredere de analisti, electorat si chiar de membrii celor doua partide, nu ar mai parea atat de irealizabila. ACCENTE PERSONALE. Gerhard Schröder a confirmat, prin acest gest, accentele extrem de personale pe care le capatase confruntarea pentru postul de lider al guvernului. O contributie importanta la transformarea razboiului politic intr-unul personal au avut-o declaratiile foarte dure facute de ambii lideri, care au facut tot posibilul pentru a se infatisa reciproc intr-o lumina cat mai proasta. Acum, cancelarul da semne ca ar fi primul dispus sa lase orgoliul deoparte, dar ii cere adversarei lui sa raspunda cu aceeasi moneda. RECONFIRMARE. In replica, Angela Merkel a anuntat ca va solicita partidului pe care il conduce sa isi exprime pozitia clara fata de capacitatile ei de lider. Crestin-democratii urmeaza, astfel, sa decida daca ii acorda in continuare sustinere lui Merkel sau daca ar prefera ca un alt membru al partidului sa ii ia locul. Potrivit BBC, Angela Merkel nu risca nimic. In ciuda rezultatelor sub asteptari obtinute de CDU, se propune ca membrii partidului sa o reconfirme in functia de presedinte. NEGOCIERI. In tot acest timp, discutiile si negocierile intre partide sunt gata sa inceapa, cu scopul formarii unui guvern care sa detina majoritatea necesara. Partile trebuie sa ajunga la o intelegere pana la 18 octombrie. In caz contrar, se recurge la un nou scrutin si, daca este nevoie, la inca unul. In cazul unui al treilea tur de alegeri, va forma guvernul partidul care obtine cele mai multe voturi, chiar daca nu detine cele 48,5 procente necesare unei guvernari majoritare.
ASTA NU!
|
Liberalii au respins, din nou, orice posibilitate de a participa la o coalitie guvernamentala impreuna cu social-democratii actualului cancelar. Liderul partidului, Guido Westerwelle, a spus ca nu este misiunea social-democratilor sa faca propuneri de alianta guvernamentala. "Nu va fi o coalitie tricolora (intre social-democrati, ecologisti si liberali). Acest lucru a fost decis in unanimitate de grupul parlamentar", a adaugat Westerwelle. Liberalii au 9,8% din voturi si doresc sa continue alianta traditionala cu conservatorii. La fel de improbabila pare si o coalitie formata din liberali, conservatori si ecologisti, parteneri pana acum fideli lui Gerhard Schröder.
|
Citește pe Antena3.ro