x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Luptă pe muchie de cuțit pentru Casa Albă

Luptă pe muchie de cuțit pentru Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    03 Noi 2020   •   10:27
Luptă pe muchie de cuțit pentru Casa Albă

Cu numai o zi înaintea celor mai disputate alegeri prezidențiale din istoria SUA, sondajele de opinie dezvăluie că Joe Biden, candidatul Partidului Democrat, conduce cu aproximativ 10 procente în preferințele electoratului, în fața actualului președinte, Donald Trump, la nivel național. Acest rezultat nu înseamnă însă că jocurile au fost făcute, în condițiile în care diferența dintre cei doi rivali este mult mai mică în state considerate esențiale în lupta pentru Casa Albă, ale căror voturi cântăresc enorm în rezultatul final, într-un sistem ce permite obținerea victoriei fără câștigarea votului popular național, așa cum s-a întâmplat și în 2016, când Trump i-a suflat pe ultima sută de metri fotoliul prezidențial adversarei sale de atunci, Hillary Clinton, care conducea detașat în sondaje, cu 10-12 procente.   

 

Biden îl depășește pe Trump cu 52% la 42% în preferințele electorale ale americanilor, la nivel național, cu numai o zi înainte alegerilor de astăzi, dezvăluie rezultatul unui sondaj realizat de „The Wall Street Journal” (WSJ) și „NBC News”. Părerea generală este că actualul lider de la Casa Albă a gestionat prost pandemia provocată de virusul provenit din China, soldată până acum cu peste 230.000 de morți și nouă milioane de infectați, dar a realizat performanțe economice notabile în perioada primului său mandat prezidențial, relevă sondajul, dat publicității ieri. Trump nu beneficiază de sprijinul femeilor, care depășesc numeric bărbații în rândul electoratului, și nici de cel al persoanelor în vârstă, dar se bucură în continuare de sprijinul masiv al populației albe, fără studii superioare, mai arată studiul WSJ/NBC News. Biden păstrează avantajul de 10 procente, la nivel național, încă de la jumătatea lunii octombrie. În schimb, atunci când vine vorba despre cele 12 state cu o pondere esențială în stabilirea câștigătorului alegerilor, avantajul lui Biden se micșorează la numai șase procente, comparativ cu 10%, cât deținea rivalul lui Trump luna trecută. Conform sistemului american, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 de voturi din cele 538, câte numără Colegiul Electoral din SUA. Fiecare stat american oferă un număr de voturi din cele 538, în funcție de populația pe care o are. Spre exemplu, California oferă 55 de electori, Texas, 38, în timp ce Virginia, doar 13. Electorii au libertatea de a vota pentru oricare dintre candidaţi, însă, în realitate, aceştia depun un jurământ prin care se obligă să-şi acorde votul anumitor candidaţi, mai exact acelora care au câştigat majoritatea voturilor în circumscripţia respectivă. Astfel, candidatul care obține cele mai multe sufragii la nivel național poate pierde cursa prezidențială, așa cum s-a întâmplat în cazul candidatei democrate Hillary Clinton, în 2016. Marele beneficiar de atunci al sistemului de vot indirect a fost… Donald Trump.

 

Cea mai stresantă zi

 

Personalitatea polarizantă a lui Donald Trump, care, potrivit analiștilor de peste Ocean, a produs o divizare fără precedent la nivelul societății americane, pare să determine cea mai mare participare electorală din istoria țării. În urma scrutinului anticipat organizat pentru prevenirea aglomerațiilor în contextul pandemiei de COVID-19, peste 90 de milioane de americani au votat până acum la secțiile special amenajate sau prin corespondență. Sondajul WSJ/NBC News arată că o mare parte dintre susținătorii lui Biden se află între cei care au votat deja, iar astăzi ar urma să apară masa electorală pro-Trump. Din acest motiv, șeful Casei Albe a dat susținătorilor săi un mesaj de mobilizare generală, insistând că prezența lor la vot, astăzi, este crucială. Spre deosebire de alegerile anterioare, organizatorii au avertizat că, anul acesta, așteptarea rezultatelor finale ar putea dura zile sau chiar săptămâni, din cauza numărului imens de voturi prin corespondență. Ambele tabere pun presiune pe numărarea voturilor, suspectându-se reciproc de posibile încercări de fraudare. Tonul a fost dat chiar de actualul președinte, cu două luni în urmă, atunci când a dat de înțeles că nu va fi de acord cu o eventuală înfrângere, iar susținătorii săi ar putea declanșa proteste de amploare. Tensiunea alegerilor este atât de mare, încât un sondaj „OnePoll” a dezvăluit că 55% dintre americani consideră ziua alegerilor prezidențiale de anul acesta drept cea mai stresantă zi din viața lor.

 

Efort pe ultima sută de metri

 

Sesizând importanța mobilizării susținătorilor săi la vot, Trump a avut un weekend infernal, organizând adunări în Iowa, Michigan, Carolina de Nord, Georgia și Florida, într-un tur de forță în care a încercat să le transmită americanilor că este un lider plin de energie. În stilul caracteristic, el i-a acuzat pe doctori că inventează cazuri de COVID-19 pentru a face bani, i-a ironizat pe cei care poartă mască, a mimat o luptă fizică cu Biden și și-a lăudat suporterii care au tamponat un vehicul de campanie al rivalului său. Președintele show-man a aplicat strategia din 2016 și așteaptă acum un nou miracol.  

 

Trebuie să stoarcem fiecare vot de la simpatizanți. Nu e vorba de persuasiune, ci de a-i scoate pe oameni la vot”.

Responsabil de campanie al lui Trump

×