x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupta unei chinezoaice pentru a-și dona ficatul fostului soț a impresionat o țară întreagă

Lupta unei chinezoaice pentru a-și dona ficatul fostului soț a impresionat o țară întreagă

07 Noi 2012   •   15:27
Lupta unei chinezoaice pentru a-și dona ficatul fostului soț a impresionat o țară întreagă
Sursa foto: Brendan SMIALOWSKI/AFP

Lupta pe care o o chinezoaică a dus-o cu autoritățile pentru a salva viața fostului ei soț, donându-i o treime din ficatul ei, a impresionat opinia publică din această țară, dată fiind tenacitatea de care aceasta a dat doadă.

Su Dan și Tian Xinbing s-au căsătorit în urmă cu 10 ani și au dus o viață prosperă, punând amândoi pe roate o afacere de succes. Cuplul a divorțat recent, însă, din cauza certurilor permanente legate de felul în care afacerea trebuia să fie condusă.

La două luni după divorț, Tian Xinbing a fost diagnosticat cu cancer la ficat și pus pe lista de așteptare pentru un transplant. Cum lista era foarte lungă, șansele ca Tian Xinbing să supraviețuiască erau minime.

Fosta lui soție, Su Dan, a făcut un test de compatibilitate, descoperind că își poate dona o parte din ficat pentru a salva viața fostului soț. Potrivit legii din China, însă, o persoană în viață nu poate dona organe decât rudelor.

Su Dan l-a cerut din nou în căsătorie pe Tian Xinbing, care, deși avea rezerve, a acceptat în cele din urmă. Nici atunci, însă, dorința lui Su Dan de a-și dona o parte din ficat nu a fost acceptată.

Shi Bingyi, membru al comisiei de etică a spitalului 309 din partea Partidului Comunist din China a respins cererea femeii, considerând că a doua căsătorie a fost făcută din interes.

Su Dan nu s-a dat bătută, bombardând comisia de etică cu scrisori și petrecându-și mai tot timpul pe coridoarele spitalului. Astfel a obținut o a doua ședință de evaluare, în care a obținut acordul de a-și dona o parte din ficat.

În urma unei operații de 10 ore, o treime din ficatul femeii a fost transplantat cu succes soțului. 

Cazul a fost amplu mediatizat în China, Su Dan fiind portretizată acum ca o eroină.

×