x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron critică ''logica de clan'' a PPE pentru că nu l-a exclus pe Viktor Orban

Macron critică ''logica de clan'' a PPE pentru că nu l-a exclus pe Viktor Orban

22 Mar 2019   •   20:10
Macron critică ''logica de clan'' a PPE pentru că nu l-a exclus pe Viktor Orban

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat vineri ''logica de clan'' de care în opinia sa ar fi dat dovadă Partidul Popular European (PPE) prin aplicarea doar a unei sancţiuni mininale premierului ungar Viktor Orban pentru încălcarea statului de drept, transmite AFP.

''Sunt adeptul clarităţii şi nu mi se pare că ar fi foarte clar'', a spus Macron în faţa presei după terminarea Consiliului European de primăvară. ''Pentru că nu am înţeles foarte bine dacă după următoarele alegeri (europarlamentare) parlamentarii lui Viktor Orban vor fi sau nu în rândurile PPE'', a explicat el mai departe. ''Această decizie seamănă izbitor cu toate deciziile deja luate în astfel de situaţii ani la rând, adică să fie privilegiată logica de clan în faţa forţei ideilor'', consideră preşedintele francez.

După ce l-au ameninţat cu excluderea din PPE în urma unei campanii cu afişe stradale în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, era prezentat împreună cu George Soros ca fiind un susţinător al imigraţiei ilegale, partidul Fidesz al lui Orban a fost în final doar suspendat din PPE, şi aceasta de comun acord cu şeful executivului ungar.

În contextul apropierii alegerilor europene, unele partide din PPE s-au temut că o excludere a Fidesz-ului ar risca să adâncească diviziunile dintre Estul şi Vestul UE şi mai ales că Orban s-ar putea alia în viitorul Parlament European cu formaţiuni de extremă dreapta cum ar fi Liga vicepremierului italian Matteo Salvini.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macron Viktor Orban logica de clan