x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2024   •   20:41
Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta

Emmanuel Macron a declarat că Franța, Germania și Polonia sunt „unite”, după ce a fost expusă o ruptură în ceea ce privește răspunsul Europei la războiul Rusiei din Ucraina, potrivit BBC.

Președintele francez avertizase că „securitatea Europei și a francezilor este în joc”, iar dacă Rusia va câștiga, credibilitatea Europei va fi „redusă la zero”.

Însă Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a fost mult mai prudent, excluzând desfășurarea rachetelor de croazieră Taurus ale țării sale.

Ucraina se confruntă cu o lipsă critică de arme.

Cancelarul german a fost presat să extindă ajutorul guvernului său, deoarece un pachet de ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost blocat în Congres de republicanii de dreapta.

Germania rămâne cea mai mare sursă europeană de ajutor militar pentru Ucraina, dar premierul polonez Donald Tusk, care s-a alăturat ulterior celor doi lideri la Berlin, a declarat că acum depinde de cele trei țări ale lor să „mobilizeze întreaga Europă” pentru a oferi ajutor Ucrainei.

În cadrul unei conferințe de presă, el a negat rapoartele privind o ruptură, calificându-le drept „exagerate” și „zvonuri rău intenționate”.

„Adevărata solidaritate cu Ucraina? Mai puține cuvinte, mai multă muniție”, postase el pe rețelele de socializare vineri.

Întâlnirea lor a avut loc în contextul în care un atac cu rachete rusești asupra orașului portuar Odesa, în sudul Ucrainei, a ucis 20 de persoane și a făcut zeci de răniți, potrivit șefului regiunii. Printre cei uciși și răniți se aflau și echipe medicale de urgență.

În timp ce membrii serviciului de urgență DSNS din Ucraina au sosit pentru a căuta victime și a stinge incendiile, mai multe rachete rusești ar fi aterizat la fața locului, iar DSNS a publicat mai multe fotografii cu colegi răniți.

Diferențele privind răspunsul la război s-au adâncit între Paris și Berlin în ultimele săptămâni, după ce cancelarul german a declarat că rachetele Taurus cu rază lungă de acțiune ar avea nevoie de soldați germani pe teren în Ucraina pentru a se ocupa de ele și că aceasta este o limită pe care nu este pregătit să o depășească.

Președintele Macron i-a înfuriat în egală măsură pe unii dintre partenerii săi europeni sugerând că trimiterea de trupe occidentale nu ar putea fi exclusă.

Într-un interviu prelungit în direct la televiziunea franceză, joi seara, el a spus că nu era dorința sa, deși „toate aceste opțiuni sunt posibile”.

Subliniind că Franța este o forță pentru pace, el a avertizat că Rusia caută să își extindă puterea și nu se va opri acum: „Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci cu siguranță Rusia va amenința Moldova, România și Polonia”.

Înaintea reuniunii de vineri a celor trei lideri, prezentată ca o încercare de a revigora așa-numitul „Triunghi de la Weimar”, cancelarul german i-a declarat telefonic lui Volodimir Zelenski din Ucraina că summitul este de mare importanță pentru „a organiza cât mai mult sprijin posibil pentru Ucraina”.

Zelensky a spus pe rețelele de socializare pentru a spune că i-a spus liderului german că prioritățile Ucrainei sunt „vehiculele blindate, artileria și apărarea aeriană”.

La o conferință de presă care a urmat întâlnirii de vineri de la Berlin, Tusk a declarat că el, Emmanuel Macron și Olaf Scholz „au vorbit cu o singură voce, mai presus de toate, despre securitatea continentului nostru”.

De asemenea, liderii au declarat că va fi creată o „coaliție de capacitate” pentru a furniza artilerie de lungă distanță Ucrainei, promițând în același timp că nu vor „niciodată să provoace o escaladare” în această țară.

Scholz a declarat că cele trei țări doresc să se asigure că Ucraina se poate apăra singură împotriva invaziei Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că ucrainenii „nu rămân fără curaj, ci fără muniție”, la mai bine de doi ani de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

El a spus că lipsa de muniție este unul dintre motivele pentru care Rusia a făcut progrese recente pe câmpul de luptă și a cerut aliaților din NATO să furnizeze Ucrainei ceea ce are nevoie.

O inițiativă condusă de Cehia pentru a procura arme din afara Europei a strâns deja suficiente fonduri pentru a cumpăra cel puțin 300.000 de obuze, iar oficialii de la Praga spun că primele livrări vor sosi cel târziu în iunie.

Armata rusă a capturat orașul Avdiivka din estul țării după luni de încercări în februarie, iar comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat vineri, în timpul unei vizite în zonă, că forțele rusești au încercat să străpungă liniile ucrainene „timp de mai multe zile la rând”.

„Avansările rusești sunt susținute de focuri intense de artilerie și de utilizarea activă a dronelor de observare și a dronelor capabile să arunce muniții”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Macron germania ucraina