x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron şi Johnson se vor întâlni la summitul G20, pe fondul crizei privind cotele de pescuit

Macron şi Johnson se vor întâlni la summitul G20, pe fondul crizei privind cotele de pescuit

29 Oct 2021   •   20:30
Macron şi Johnson se vor întâlni la summitul G20, pe fondul crizei privind cotele de pescuit

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va avea o întrevedere cu premierul britanic, Boris Johnson, cu ocazia summitului Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente, G20, programat sâmbătă şi duminică la Roma, în contextul tensiunilor generate de efectele Brexit.

Guvernul de la Londra a anunţat, vineri, că premierul Boris Johnson va discuta cu Emmanuel Macron în primul rând despre problemele referitoare la cotele de pescuit, conform cotidianului Le Figaro.

Tensiunile dintre Paris şi Londra s-au amplificat din cauza cotelor de pescuit, a imigraţiei ilegale şi a parteneriatului de securitate semnat recent de Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), în urma căruia Franţa a pierdut un contract pentru livrarea de submarine.

Administraţia Emmanuel Macron este nemulţumită că Marea Britanie nu a oferit suficiente licenţe de pescuit cetăţenilor francezi şi a avertizat că va aplica măsuri de retorsiune. Joi dimineaţă, două ambarcaţiuni de pescuit britanice au fost oprite de autorităţile franceze în Canalul Mânecii pentru verificări, iar una a fost sechestrată, sub acuzaţia că nu ar avea licenţă. "Franţa trebuie să vorbească acum în limbajul forţei pentru a se face înţeleasă", a afirmat Clément Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul de Externe de la Paris.

În replică, Guvernul Boris Johnson a anunţat joi seară convocarea la Ministerul britanic de Externe a ambasadorului Franţei, Catherine Colonna. "Acţiunile Franţei sunt nejustificate şi nu par a fi compatibile cu Acordul Comercial şi de Cooperare semnat de Uniunea Europeană sau cu legislaţia internaţională. Regretăm limbajul de confruntare utilizat constant de Guvernul Franţei în această problemă", a transmis un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra.

Premierul Franţei, Jean Castex, a anunţat joi că Administraţia de la Paris este "deschisă negocierilor, dacă Londra îşi respectă angajamentele" asumate prin Acordul post-Brexit.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron