x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Madrid: Mii de manifestanţi protestează împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea. Puerta del Sol a fost evacuată de către forţele de ordine

Madrid: Mii de manifestanţi protestează împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea. Puerta del Sol a fost evacuată de către forţele de ordine

de Agerpres    |    17 Aug 2011   •   21:00
Madrid: Mii de manifestanţi protestează împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea. Puerta del Sol a fost evacuată de către forţele de ordine

UPDATE 00.25: Puerta del Sol, piata centrala a capitalei spaniole a fost evacuata miercuri seara cu forta de catre agentii fortelor de ordine, care i-au impins pe strazile din apropiere pe manifestantii din cadrul marsului convocat impotriva Zilelor tineretului catolic si a vizitei Papei Benedict al XVI-lea, ce se desfasoara in Madrid in perioada 16-21 august.

Politia a decis evacuarea completa a manifestantilor, catre strazile care leaga Puerta del Sol de alte zone centrale ale capitalei si eliberarea pietei. In vreme ce accesul a fost blocat complet in Puerta del Sol, iar statia de metrou si de tren regional a fost inchisa, politia i-a evacuat pe manifestanti pe strazile din apropiere. Au urmat unele confruntari mai dure intre fortele de ordine si manifestantii, unii dintre acestia opunand forta, astfel ca au fost loviti cu bastoanele sau retinuti.
Mii de manifestanti au umplut Puerta del Sol in seara de miercuri dupa ce confruntarea iscata intre o parte din pelerinii veniti in capitala spaniola cu ocazia Zilelor tineretului catolic si aparatorii laicitatii, care au convocat un mars de protest impotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea a fost in cele din urma aplanata in primele ore ale serii, iar politia i-a invitat pe pelerini sa paraseasca piata, pentru a evita conflicte.
Initial, participantii la marsul aparatorilor laicitatii au fost intampinati in Puerta del Sol de un numar insemnat de pelerini. Acestia din urma au blocat intrarea manifestantilor in piata, si pentru o vreme, cele doua tabere au fost separate doar de un subtire cordon de politie, lasand loc unei adevarate confruntari de sloganuri. In cele din urma, politia i-a invitat pe pelerini sa paraseasca Puerta del Sol, pentru a evita escaladarea unui conflict, si abia atunci mii de manifestanti au invadat de-ar dreptul piata centrala a capitalei spaniole.
In vreme ce pelerinii scandau numele Papei Benedict al XVI-lea, protestatarii strigau sloganuri precum 'piata asta este a noastra', 'acesta este tineretul Papei', cereau 'mai putina religie si mai multa educatie, mai putini preoti si mai multa cultura', sau scandau 'nu, nu cu impozitele mele', cu referire la cheltuielile presupuse de organizarea Zilelor tineretului catolic si vizitei Papei Benedict al XVI-lea.

00.00: Mai multe mii de manifestanti au defilat miercuri seara in Madrid sustinand laicitatea statului si protestand impotriva costului ridicat al Zilelor Mondiale al Tineretului /JMJ/ si impotriva vizitei papei Benedict al XVI-lea, care va incepe joi, informeaza AFP.

Purtand in fruntea coloanei o pancarta cu inscriptia "Din impozitele mele, zero centime pentru papa. Stat laic", manifestantii au raspuns apelului lansat de circa 140 de asociatii de aparare a laicitatii, ale crestinilor progresisti, ale militantilor de stanga sau de aparare a cauzei homosexualilor.
Manifestanti de toate varstele strigau sloganuri sau purtau pancarte cu cuvintele: "Dumnezeu da, Biserica nu !", "Acest tineret nu este al papei", "Stop transfobiei, sexismului, homofobiei !" si "Noi cerem un veritabil stat laic, libertatea constiintei este un drept".
Cativa pelerini de la Jocurile Mondiale ale Tineretului au strigat "Traiasca papa !", "Acest tineret este al papei" la trecerea manifestantilor, iar politia s-a opus ca schimbul de replici sa degenereze in schimburi cu caracter ceva mai fizic.
Manifestanti ai miscarii "indignatilor", care protestau impotriva repercusiunilor sociale ale crizei, participau la defilare, in jurul a doua fotografii uriase ale papei si scriitorului francez Stephane Hessel, autorul manifestului "Indignati-va !". Cele doua portrete erau legendate cu cuvintele: "Socul titanilor", "Joseph 'sfintenie' Ratzinger", "Stephane 'indignat' Hessel".
Demonstrantii denuntau in special costurile legate de securitatea Jocurilor Mondiale ale Tineretului /peste 10.000 de politisti mobilizati/, ale cazarii /cu punerea la dispozitia pelerinilor a scolilor si a salilor de sport publice/, reducerile de pret acordate pelerinilor in transporturi /intr-un moment in care pretul unui bilet de metrou a crescut brusc de la un euro la 1,5 euro/.
Organizatorii JMJ au anuntat ca aceste zile - a caror organizare se estimeaza ca ar costa 50,5 milioane de euro - sunt autofinantate din contributiile pelerinilor si din donatii ale intreprinderilor.

×