x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mahmoud Ahmadinejad, atacat cu pantofi de un şomer iranian

Mahmoud Ahmadinejad, atacat cu pantofi de un şomer iranian

13 Dec 2011   •   08:40
Mahmoud Ahmadinejad, atacat cu pantofi de un şomer iranian

Presedintele iranian nu mai este iubit de electorat. Mahmoud Ahmadinejad a avut parte de un tratament neobisnuit in timp ce sustinea un discurs in localitatea Sari. Potrivit The Guardian, un somer iranian nemultumit, fost lucrator in industria de textile, si-a aruncat incaltamintea in directia presedintelui tarii. Acesta din urma a reusit sa se fereasca la timp.

Barbatul a fost imediat identificat si retinut de autoritati.

Rashid, de 45 de ani, fusese concediat dintr-o fabrica de materiale textile, dupa un an in care angajatii nu si-au primit salariile. Dupa gestul sau, barbatul a fost doborat la podea de ceilalti participanti, care au strigat sloganuri de sustinere a liderului iranian.

Potrivit culturii din Orientul Mijlociu, a arunca cu pantofii in cineva reprezinta modul cel mai evident de a arata indignare.

In 2008, George Bush a avut parte de acelasi tratament in cadrul unei conferinte de presa din Bagdad, unde un jurnalist arab a aruncat cu pantofii in fostul presedinte american.

In 2010, un alt presedinte atacat cu pantofi a fost liderul Pakistanului, Asif Ali Zardari, in timpul unei conferinte la Birmingham.

La inceputul acestui an, ministrul francez de externe, Michele Alliot-Marie, a fost atacat de un grup de palestinieni cu pantofi si oua la sosirea in Gaza. Si fostul sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost tinta unui atac cu pantofi. Incidentul s-a petrecut in 2009, la Istanbul, "atacatorul" fiind un un student.

DSK nu a fost atins de pantoful sport de culoare alba, care a cazut pe podea. Strauss-Kahn s-a ferit, insa nu a fost nicio secunda in pericol de a fi lovit, pentru ca un agent de paza s-a repezit sa-l protejeze. (V.M.)

×