Un grup de deputaţi din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) din fracţiuni diferite au pregătit o sesizare către procurorul general Iuri Ceaika, căruia îi solicită investigarea evenimentelor care au avut loc în timpul dezintegrării URSS, relatează agenţia de presă ucraineană Unian, conform Agerpres. Deputaţii se aşteaptă ca în baza acestei sesizări şi a anchetei ce va urma să fie posibilă declanşarea urmăririi penale împotriva mai multor foşti înalţi conducători din epocă, printre care şi Mihail Gorbaciov, primul şi ultimul preşedinte al URSS.
În mesajul lor, parlamentarii din Dumă indică faptul că cetăţenii fostei Uniuni Sovietice s-au pronunţat la referendumul unional din 17 martie 1991 pentru menţinerea URSS, în timp ce liderii sovietici de la acea vreme au comis acte ilegale care au condus la prăbuşirea statului sovietic. Încă din 4 noiembrie 1991, amintesc iniţiatorii documentului, Direcţia de supraveghere a modului de aplicare a legilor privind securitatea statului de pe lângă Procuratura Generală a URSS a deschis un dosar penal împotriva preşedintelui URSS, Mihail Gorbaciov, dar a închis dosarul a doua zi la presiunea acestuia.
Gorbaciov este acuzat, în special, pentru crearea Consiliului de Stat al URSS (Gossovet) şi pentru activitatea sa la conducerea acestui organism, care nu era prevăzut de Constituţia din acel moment ca organism al puterii de stat. Tocmai acest Consiliu de Stat a adoptat rezoluţia privind recunoaşterea independenţei celor trei republici baltice (Letonia, Lituania şi Estonia), deşi astfel de hotărâri nu puteau fi aprobate nici măcar de organismele legitime ale fostei Uniuni Sovietice, argumentează ei.
Iniţiatori ai cererii sunt deputaţi ai 'Rusiei Unite' (de guvernământ) Evgheni Fiodorov şi Anton Romanov, ai comuniştilor - Ivan Nikitciuk şi Oleg Denisenko - precum şi reprezentantul Partidului Liberal-Democrat (LDPR), Mihail Diagterev.