Si polonezii au decis
sa-si retraga trupele
din Irak. Atentatele
teroriste, rapirile si amenintarile cu moartea motiveaza aceasta retragere. Pentru Executivul de la Varsovia, decizia are un fundament electoral.
|
RAZBOI. Militarii americani raman aproape singuri. Polonia, unul dintre aliatii cei mai importanti ai SUA, care a sustinut coalitia anti-Saddam, se retrage din Irak
|
PLEACA SI POLONEZII. Evolutia situatiei din Irak, coroborata cu rapirile si amenintarile din partea rebelilor la adresa unor tari care au trimis trupe aici, a determinat diferiti membri ai fortei multinationale sa-si retraga militarii. Ministrul polonez al Apararii, Jerzy Szmajdzinski, a declarat pentru ziarul Rzeczpospolita ca "se poate spune ca strategia iesirii din Irak este realizata de toti participantii la misiune". Ucrainenii si bulgarii parasesc Irakul, aminteste ziarul polonez, citat de Rador. Asta dupa ce trupele Spaniei, Olandei, Nicaraguei, Republicii Dominicane si ale Hondurasului au plecat deja. A venit randul Poloniei, cel de-al doilea important aliat al SUA, dupa Marea Britanie. Rzeczpospolita precizeaza ca autoritatile poloneze s-au decis deja sa incheie misiunea din Irak o data cu expirarea mandatului ONU, in decembrie. Cu toate acestea, ieri, Statele Unite au anuntat ca "vor face tot ceea ce le sta in putinta pentru a mentine in Irak "o coalitie cat mai solida", in pofida retragerii Poloniei.
DISOCIERE DE AMERICANI. Odata retrasi din Irak, militarii polonezi vor ingrosa randurile trupelor din Afganistan. "Transferul" de trupe se va produce dupa 2007, sustine seful Statului Major, generalul Czeslaw Piatas. In Irak, Polonia a scos din vistieria nationala 660 de milioane de zloti (peste 160 de milioane de euro) pentru cei 10.000 de militari ai fortei multinationale si 800 de milioane de zloti (peste 194 de milioane de euro) pentru echiparea acestor trupe, conchide Rzeczpospolita. Daca mandatul ONU va fi prelungit, este posibil ca misiunea poloneza, formata din 1.700 de militari, sa fie prelungita, scrie cotidianul britanic International Herald Tribune, citand surse de la Varsovia.
Guvernul de stanga, condus de Marek Belka, este din ce in ce mai nepopular, din cauza scandalurilor si a presupuselor sale acte de coruptie. Este foarte probabil ca la vara sa se organizeze alegeri, explica IHT. In acest context, orice alta noua misiune militara nu ar fi sprijinita de opinia publica.
Citește pe Antena3.ro