x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mâna lungă a Guvernului francez, tăiată de Sarkozy

Mâna lungă a Guvernului francez, tăiată de Sarkozy

de Anca Aldea    |    01 Iul 2010   •   00:00

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anulat petrecerile de Ziua Bastille-iei şi partidele de vânătoare de la Castelul Chambord şi le-a cerut miniştrilor să fie mai calculaţi atunci când bagă mâna în sacul cu bani al statului. Potrivit paginii de internet a cotidianului New York Times, în timp ce europenii de rând strâng cureaua, aleşii neamului francez aruncă în stânga şi-n dreapta cu banii contribuabililor. De exemplu, secretarul de stat pentru Cooperare şi Francofonie, Alain Joyandet, a plătit 142.000 de dolari pentru închirierea unui avion privat cu care a zburat în Martinica pentru a lua parte la o conferinţă pe tema reconstrucţiei din Haiti. Ulterior, premierul Francois Fillon a anunţat reguli noi pentru deplasarea reprezentanţilor statului în străinătate. Un alt secretar de stat, de data aceasta de la Dezvoltare regională, a fost prins cu mâţa-n sac pentru câteva trabucuri cubaneze pe care ar fi dat, din banii publici, suma de 15.000 de dolari. Christian Blanc a aflat, destul de repede, că plăcerea costă scump. Premierul Fillon l-a pus pe Blanc să returneze suma din propriile-i buzunare.

Despre cazul Christinei Boutin, fostul ministru al Locuinţei, a vuit deja toată presa din Hexagon. Jurnaliştii au descoperit că Boutin a luat de la stat 11.500 de dolari pentru un studiu despre globalizare. Acum trebuie să dea banii înapoi. O altă femeie din Guvern, Rama Yade, secretar de stat la Ministerul Sporturilor, şi-a dat singură cu stângul în dreptul: în timp ce critica echipa naţională de fotbal a Franţei că a cheltuit prea mulţi bani pentru locurile de cazare de la campionatul din Africa de Sud, Yade locuia într-un apartament de lux din Johannesburg, pentru care statul francez plătea 800 de dolari pe noapte. După ce a fost deconspirată, Yade s-a mutat la Consulatul Franţei şi, în cele din urmă, la un hostel din oraş.

Nici preşedintele Sarkozy nu a scăpat de tirul presei. Un fost ministru al Bugetului şi actualul ministru al Muncii, Eric Woerth, a ajuns în atenţia publicului după o dezvăluire şocantă: soţia sa, de profesie consilier financiar, a fost acuzată că a ajutat patronii unor companii de prestigiu... să ascundă o grămadă de bani de Fisc. Ironic, Eric Woerth este persoana care, la ora actuală, îl ajută pe Sarkozy să ducă la bun sfârşit planurile de mărire a vârstei de pensionare şi de reducere a datoriei din sistemul de pensii.

×
Subiecte în articol: externe