x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mana Rusiei - Gazul natural a facut votul in Ucraina

Mana Rusiei - Gazul natural a facut votul in Ucraina

de Ana Ilie    |    31 Mar 2006   •   00:00
Mana Rusiei - Gazul natural a facut votul in Ucraina

Decaderea "echipei portocalii" din Ucraina se datoreaza in mare parte acordului dubios incheiat cu Rusia pentru a pune punct "razboiului gazului" care a afectat majoritatea tarilor europene la inceputul acestui an.

PACT CU DIAVOLUL. Totul a inceput de la ambitiile gigantului gazier rus Gazprom cu privire la pretul gazului si proprietatea asupra retelei de transport ucrainene. In urma santajului care a lasat fara caldura jumatate din Europa, Kievul a cedat, fiind de acord cu infiintarea companiei RosUkrEnergo, care are legaturi cu Gazprom si investitori necunoscuti publicului larg. "Viktor Iuscenko (foto) a venit la putere pe ideea transparentei, si totusi a insistat pentru o intelegere care mirosea de la o posta a coruptie", sustine Mihailo Winnicki, profesor de sociologie la Universitate, care atribuie acestei afaceri esecul electoral al presedintelui.

FIRMA-FANTOMA. La trei luni de la aceasta intelegere, nu se stie nici cine detine RosUkrEnergo, nici ce operatiuni desfasoara aceasta, noteaza cotidianul New York Times. Cert este ca unul dintre cei opt directori ai RosUkrEnergo este Aleksandr Medvedev, directorul departamentului de export al Gazprom. Un altul este Konstantin Chuichinko, seful departamentului juridic al Gazprom si asociat al lui Putin. Firma face tranzactiile pentru furnizarea de gaz natural rusesc pentru Ucraina, si de acolo mai departe spre Romania si Ungaria. (Ana Ilie)

AFACERI
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost ales ieri presedinte al Consiliului de supraveghere al consortiului germano-rus care va construi gazoductul ce va deservi nordul Europei, Transgas. Anuntul, care nu a surprins pe nimeni, pentru ca se stia de cateva luni de viitoarea slujba a lui Schröder, a fost facut la sediul Gazprom, cu ocazia primei reuniuni a Consiliului de supraveghere, unde mai activeaza trei reprezentanti ai monopolului rus, inclusiv patronul acestuia, Alexei Miller, doi reprezentanti ai companiei germane BASF si doi reprezentanti ai grupului german EON. Desi schimbarea de cariera a lui Schröder a dat nastere unei discutii aprinse in Germania, acesta isi apara cu putere decizia. La linistirea constiintei sale a contribuit probabil si salariul anual de 250.000 de euro.

×
Subiecte în articol: externe