x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţie împotriva violenţelor asupra femeilor, în Turcia

Manifestaţie împotriva violenţelor asupra femeilor, în Turcia

28 Sep 2019   •   19:30
Manifestaţie împotriva violenţelor asupra femeilor, în Turcia

Zeci de manifestante au defilat sâmbătă pe străzile din Istanbul pentru a protesta faţă de violenţele comise asupra femeilor, în special cele soldate cu moartea victimelor, şi au denunţat eşecul guvernului de a stopa acest fenomen, relatează AFP.

Manifestantele au mărşăluit prin cartierul Kadikoy, pe malul asiatic al metropolei, scandând sloganuri ca "Stop uciderii femeilor" sau "Nu staţi şi priviţi, faceţi ceva" şi amintind tragediile unor femei căzute recent victimă unor astfel de violenţe, între care cea a Eminei Bulut, care a stârnit indignare în Turcia.

Emine Bulut, în vârstă de 38 de ani, a fost ucisă în august de fostul ei soţ, care a înjunghiat-o în gât după o ceartă într-o cafenea din Kirikkale (centru), sub ochii fiicei lor de 10 ani.

O înregistrare video cu ultimele clipe ale victimei, în care aceasta strigă, cu mâinile strânse în jurul gâtului, "Nu vreau să mor", a generat vii emoţii în Turcia, numeroşi responsabili politici şi celebrităţi făcând apel la noi măsuri pentru combaterea violenţei asupra femeilor.

"Asasinarea Eminei Bulut a provocat consternare şi resentimente în societate. Ultimele ei cuvinte răsună în urechile tuturor femeilor: Nu vreau să mor", a declarat pentru AFP una dintre organizatoarele manifestaţiei, Gamze Ozturk.

"Tot mai multe femei sunt asasinate şi niciuna dintre ele nu vroia să moară", a adăugat aceasta.

În total, 284 de femei au fost ucise în Turcia în primele opt luni ale anului în curs, dintre care 40 doar în august, şi alte 440 în 2018, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor femeilor "Vom pune capăt feminicidului".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Turcia violenta domestica