x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MANIFESTAŢII de amploare la Frankfurt: Mii de persoane protestează faţă de măsurile de austeritate (VIDEO)

MANIFESTAŢII de amploare la Frankfurt: Mii de persoane protestează faţă de măsurile de austeritate (VIDEO)

01 Iun 2013   •   15:00
MANIFESTAŢII de amploare la Frankfurt: Mii de persoane protestează faţă de măsurile de austeritate (VIDEO)

Câteva mii de persoane au participat, astăzi, la Frankfurt la o manifestaţie de protest împotriva politicilor de austeritate din Europa, la apelul mişcării anticapitaliste Blockupy, informează AFP, potrivit Agerpres.

Alte manifestaţii împotriva austerităţii sunt de asemenea prevăzute în sudul Europei.

Manifestaţia, organizată în centrul oraşului Frankfurt, urmează să se extindă până în împrejurimile sediului Băncii Centrale Europene (BCE), unde o altă demonstraţie este prevăzută să aibă loc în jurul orei locale 16:30, în condiţiile în care pe 1 iunie se sărbătoreşte împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea instituţiei europene.

Sindicatele şi organizaţiile de stânga (Verdi, IG Metall, Partidul Die Linke, Attac etc.) au participat la această iniţiativă, organizată la o zi după ce o altă demonstraţie a strâns în jur de 2.000 de persoane, care au protestat împotriva austerităţii şi a politicilor agricole.

La amiază, prezenţa poliţiei a fost întărită în jurul manifestanţilor, forţele de ordine cerându-le unora dintre ei, care purtau cagule, să-şi dea jos măştile.

În Grecia, oamenii 'sunt disperaţi după o criză de cinci ani' şi 'este bine de ştiut că populaţia (din Germania) se simte de asemenea îngrijorată în legătură cu această criză', a afirmat un participant la manifestaţia de sâmbătă de la Frankfurt.

La Lisabona, unde a fost organizată o altă manifestaţie, demonstranţii intenţionau să se oprească în faţa reprezentanţei FMI din centrul capitalei pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate impuse ţării de creditorii internaţionali.

Mai multe asociaţii cetăţeneşti au decis să se alăture acestui protest, printre care şi Asociaţia cetăţenilor portughezi indignaţi '15 octombrie', care a organizat deja mai multe acţiuni de luptă împotriva măsurilor de austeritate.

În afară de Lisabona, alte 17 oraşe portugheze intenţionează să participe la această iniţiativă de protest.

Partide de stânga şi anticapitaliste au făcut apel, de asemenea, la participarea la manifestaţie sâmbătă seara (16:30 GMT) la Madrid, cu plecare din Plaza de Neptuno, în apropierea Parlamentului, locul numeroaselor mitinguri de protest din ultimele luni.

În spatele sloganurilor împotriva Troicii şi a politicilor de austeritate, protestatarii urmează să defileze prin oraş, pe o arteră importantă unde îşi au sediul Bursa, Banca Centrală a Spaniei şi birourile Comisiei Europene.

×