x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MANUSCRISELE DE LA MAREA MOARTĂ/O cercetăroare neagă existenţa esenienilor

MANUSCRISELE DE LA MAREA MOARTĂ/O cercetăroare neagă existenţa esenienilor

de Mihaela Matachita    |    18 Mar 2009   •   00:00

Specialiştii afirmă de decenii că Manuscrisele de la Marea Moartă au fost scrise de secta ascetică a esenienilor, care au trăit în secolul I al Erei Creştine în pustiul de la Marea Moartă.



Dar acum, un proeminent om de ştiinţă israelian, Rachel Elior, spune că esenienii nu au existat niciodată, o afirmaţie care zguduie bazele gândirii academice despre Biblie. Rachel Elior predă misticismul evreiesc la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Potrivit paginii electronice a Time, Elior afirmă că esenienii au fost inventaţi în secolul I de către istoricul latin evreu Flavius Josef şi ideea s-a transmis astfel peste veacuri. După cum explică Elior, esenienii nu au făcut nici o menţiune despre ei înşişi în cele 900 de manuscrise găsite de un păstor beduin în 1947 în peşterile de la Qumran, lângă Marea Moartă. "Şaizeci de ani de cercetări au fost pierduţi în încercarea de a găsi esenieni în manuscrie", a declarat Elior revistei citate.  Cercetătoarea susţine că Flavius Josef, un fost preot evreu care şi-a scris cartea de istorie pe când era captiv la Roma, "a dorit să explice romanilor că evreii nu sunt toţi rataţi şi trădători, că sunt mulţi evrei deosebiţi ca devoţiune religioasă şi eroism".

FIII LUI ZADOK
Şi atunci, cine au fost adevăraţii autori ai Manuscriselor de la Marea Moartă?  Elior spune că esenienii erau fiii renegaţi ai lui Zadok, o castă preoţească izgonită din Templul de la Ierusalim în secolul 2 î.H. Când au plecat, au luat cu ei sursa înţelepciunii lor, manuscrisele. "La Qumran, s-au găsit rămăşiţele unei biblioteci uriaşe", în care se aflau texte evreieşti datând din secolul 2 î.H., spune ea. Până la descoperirea Manuscriselor de la Marea Moartă, cea mai timpurie versiune a Vechiului Testament data din secolul 9.

Teoria lui Elior a lovit cu puterea unei bombe lumea închisă a cercetătorilor Bibliei. James Charlesworth, director al proiectului "Manuscrisele de la Marea Moartă" de la Seminarul Teologic Princeton şi expert în Flavius Josef, spune că nu este ceva neobişnuit că însuşi cuvântul esenieni nu apare în Manuscrise. "Când se referă la ei înşişi, spun «fiii luminii»", a declarat Charlesworth, citat de Time. El susţine că cel puţin opt învăţaţi din Antichitate s-au referit la esenieni. "O dovadă că esenienii sunt autorii Manuscriselor de la Marea Moartă o constituie numărul mare de călimări găsite la Qumran", insistă el. Dar Elior pretinde că istoricii antici Filon şi Pliniu cel Bătrân au împrumutat unul de la altul sau au relatat fapte pe care le-au aflat indirect.

×
Subiecte în articol: externe marea elior marea moartă marea moart