x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maraton diplomatic de „sinceritate”: SUA, îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia. Beijingul, iritat de „sinofobia” americană

Maraton diplomatic de „sinceritate”: SUA, îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia. Beijingul, iritat de „sinofobia” americană

09 Iul 2022   •   17:02
Maraton diplomatic de „sinceritate”: SUA, îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia. Beijingul, iritat de „sinofobia” americană

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, și ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, au avut o discuție lungă despre războiul din Ucraina și comerțul internațional, potrivit Reuters.

Blinken a declarat sâmbătă că a discutat despre războiul din Ucraina cu Wang. Discuția a ținut peste cinci ore, iar Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea Beijingului de Moscova.

Ambii diplomați au descris primele lor discuții personale din octombrie ca fiind „sincere", întâlnirea având loc la o zi după ce au participat la o reuniune a miniștrilor de Externe din G20, pe insula indoneziană Bali.

„I-am împărtășit din nou consilierului de stat faptul că suntem îngrijorați de alinierea RPC cu Rusia", a declarat Blinken într-o conferință de presă. El a spus că nu crede că China se comportă într-un mod neutru, deoarece a susținut Rusia în cadrul Națiunilor Unite și „a amplificat propaganda rusă".

Blinken a subliniat faptul că președintele chinez Xi Jinping a precizat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Vladimir Putin la 13 iunie, că își menține decizia de a forma un parteneriat cu Rusia.

Cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat „fără limite", deși oficialii americani spun că nu au văzut China să se sustragă sancțiunilor dure impuse Rusiei de către SUA sau să îi furnizeze echipament militar.

Oficialii americani au avertizat cu privire la consecințe, inclusiv sancțiuni, în cazul în care China ar oferi sprijin material pentru război.

Wang a făcut un schimb de opinii aprofundat cu privire la „problema Ucrainei" în timpul discuțiilor de sâmbătă, potrivit unei declarații publicate de ministerul său, fără a oferi detalii.

De asemenea, el i-a spus lui Blinken că direcția relațiilor dintre SUA și China riscă să fie în continuare „rătăcită" din cauza unei probleme legate de percepția pe care Statele Unite o au despre China.

„Mulți oameni cred că Statele Unite suferă de o criză din ce în ce mai serioasă de "sinofobie"", a declarat Wang,

Wang a mai spus că Washingtonul ar trebui să anuleze cât mai curând posibil tarifele suplimentare impuse Chinei și să înceteze sancțiunile unilaterale impuse companiilor chineze.

Oficialii americani au declarat înainte de discuții că întâlnirea a avut ca scop menținerea stabilității relației dificile dintre SUA și China și evitarea ca aceasta să se îndrepte involuntar spre conflict.

„Mergând mai departe, Statele Unite doresc ca canalele noastre de comunicare cu Beijingul să rămână în continuare deschise", a declarat Blinken.

Se așteaptă ca președinții Joe Biden și Xi Jinping să vorbească din nou în următoarele săptămâni, a precizat Blinken.

Statele Unite consideră China principalul lor rival strategic și se tem că aceasta ar putea încerca într-o zi să preia controlul asupra insulei democratice autonome Taiwan, așa cum Rusia a atacat Ucraina.

În pofida rivalității lor, cele două mari economii ale lumii rămân parteneri comerciali importanți, iar Biden a luat în considerare eliminarea tarifelor vamale pentru o serie de bunuri chinezești pentru a reduce inflația în creștere din SUA.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: china sua