x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie are oficial un nou premier. Al treilea din ultimele două luni și cel mai tânăr din ultimii 200 de ani

Marea Britanie are oficial un nou premier. Al treilea din ultimele două luni și cel mai tânăr din ultimii 200 de ani

25 Oct 2022   •   14:47
Marea Britanie are oficial un nou premier. Al treilea din ultimele două luni și cel mai tânăr din ultimii 200 de ani

Noul șef al Partidului Conservator, Rishi Sunak, a fost numit oficial premierul Marii Britanii de către regele Charles al II-lea, la Palatul Buckingham.

Anterior, regele a acceptat demisia lui Liz Truss, după numai 49 de zile de guvernare, cel mai scurt mandat din istoria țării.

Totodată, Rishi Sunak este cel mai tânăr premier britanic din ultimii 200 de ani. Acesta urmează să formeze noul executiv. De origine indiană, el a fost anterior ministru de finanțe și bancher. 

El a fost ales, ieri, în fruntea Partidului Conservator de Comitetul 1922 al parlamentarilor conservatori. A ajuns premier după demisia lui Boris Johnson și eșecul guvernării lui Liz Truss. Contracandidata acestuia, Penny Mordaunt, s-a retras din cursă deoarece nu a obținut suficient sprijin.  Anterior, și Boris Johnson s-a retras. 

Rishi Sunak are 42 de ani şi a fost ministru de Finanţe. El va deveni al treilea premier britanic în mai puţin de două luni. S-a născut în Southampton din părinți indieni punjabi, care au emigrat în Marea Britanie în anii 1960. A studiat la Winchester College și apoi la Lincoln College, Oxford, iar mai târziu a obținut un MBA la Universitatea Stanford din California, unde a ajuns cu bursă Fulbright. În timpul cursurilor la Stanford a cunoscut-o pe viitoarea soție, Akshata Murty, fiica lui N. R. Narayana Murthy, miliardarul indian care a fondat Infosys. Sunak și Murty se află pe locul 222 cei mai bogați oameni din Regatul Unit, cu o avere comună de 730 de milioane de lire sterline. A lucrat la banca americană Goldman Sachs și apoi a fost partener la firmele de fonduri speculative Children's Investment Fund Management și Theleme Partners.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×