Cotidianul The Guardian sustine ca, indiferent de ceea ce se va intampla cu "brexit", adica daca Londra va iesi sau nu din UE, un lucru va ramane neschimbat: Marea Britanie va avea nevoie de o strategie de aparare, care sa raspunda rolului jucat de Regatul Unit pe scena mondiala.
Din punct de vedere geografic, Marea Britanie va ramane, desigur, pe loc. Din punct de vedere geopolitic insa, lumea este in plina schimbare, continua cotidianul citat. Si detaliaza: puterea Chinei creste, SUA lui Donald Trump pare sa se indrepte spre izolare, amenintarile cibernetice si teroriste persista, ca sa nu mai vorbim de proliferarea armamentelor nucleare.
Prin urmare, strategia de aparare a Marii Britanii trebuie sa se adapteze la aceste noi conditii. Pana acum, politicienii tarii, fie ei primi-ministrii sau ministrii ai apararii, au abordat atitudinea oamenilor convinsi ca tara lor ramane o putere globala, capabila sa-si trimita trupele de tehnica de lupta in ajutorul aliatilor sai, de la Marea Irlandei la Oceanul Pacific.
Dar acest lucru este deja imposibil, din punct de vedere politic, dar si financiar. Iata de ce, Londra trebuie sa decida: fie continua sa ramane o putere globala, fie se multumeste cu statutul de putere regionala, sustine The Guardian. Desigur, Marea Britanie nu poate fugi de amenintarile mondiale care apar in Orientul Mijlociu sau Peninsula Coreeana. Dar Marea Britanie este, inainte de toate, o tara europeana.
Iar pericolele care planeaza asupra ei - de la Rusia si terorism, la atacuri cibernetice, schimbari climatice si instabilitatea din anumite regiuni ale lumii - sunt aceleasi care ii ameninta vecinii si aliatii. Indiferent daca iese sau nu din UE, Regatul Unit ramane in Europa. Ceea ce inseamna ca Londra trebuie sa-si rescrie prioritatile de aparare tinand cont de aceasta realitate georgrafica, subliniaza cotidianul britanic, amintind, in context, de vizita pe care presedintele Frantei, Emmanuel Macron, urmeaza sa o intreprinda la Londra in cursul acestei saptamani.