x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie le expediază la născut în afara graniţelor pe gravidele poloneze

Marea Britanie le expediază la născut în afara graniţelor pe gravidele poloneze

de Anca Aldea    |    25 Feb 2013   •   19:06

Serviciul Public de Sănătate (NHS) din Regatul Unit le face pachet pe polonezele gravide care trăiesc pe teritoriul britanic şi le trimite să nască, pe cheltuiala contribuabililor britanici, oriunde în altă parte în Spaţiul Economic European (SEE) sau în Elveţia, scrie Daily Mail.

Costurile unei naşteri
Deşi contribuabilii sunt exasperaţi de taxele prea mari pe care trebuie să le plătească pentru diverse servicii acordate imigranţilor, reprezentanţii NHS susţin că mai bine achită facturi de un milion de lire sterline pentru a trimite graviduţele în ţările de origine sau în orice stat membru UE decât să rămână să nască în Marea Britanie.
În medie, costurile unei naşteri în Marea Britanie sunt de 1.630 de lire sterline şi anul trecut Serviciul Public de Sănătate a trebuit “să scoată din buzunar” o sumă frumuşică pentru gravidele de origine poloneză, respectiv 850.000 de lire sterline.

Drepturi
Potrivit legilor Uniunii Europene, orice pacient care trăieşte în Marea Britanie şi plăteşte asigurări de sănătate are dreptul să se trateze, pe banii NHS, în orice stat membru al SEE – cifrele arată că, în 2012, au existat 1.132 de astfel de cazuri de îngrijire de urgenţă, dintre care 90% au constat în naşteri. Daily Mail trage un semnal de alarmă cu privire la aceste măsuri care ar trebui revizuite, în contextul în care numărul imigranţilor în Marea Britanie a crescut simţitor în ultimii zece ani. Ziarul mai scrie că regulile privind tratarea gratuită de urgenţă se aplică şi cetăţenilor britanici aflaţi pe teritoriul UE. În context, Daily Mail publică ultimele cifre în acest sens: 519 de pacienţi au fost trimişi în Polonia pentru diverse servicii medicale, 174 – în Franţa, 90 – în Germania, 74 – în Slovacia, 49 – în Cehia, 21 – în Ungaria, 18 – în România, 12 – în Lituania, patru – în Bulgaria şi unul – în Letonia.
Rugat să comenteze situaţia în care contribuabilii britanici trebuie să plătească pentru servicii medicale gratuite gravidelor de altă naţionalitate, un oficial britanic, membru al Partidului Independenţei, a declarat: “Acesta este un alt exemplu prin care este prădat buzunarul Marii Britanii. Oamenii ne storc de bani pentru orice. Din păcate, toate aceste lucruri sunt perfect legale. Putem pune punct doar părăsind Uniunea Europeană”.

×