x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie nu acceptă genul neutru pe pașapoartele cetățenilor săi

Marea Britanie nu acceptă genul neutru pe pașapoartele cetățenilor săi

15 Dec 2021   •   16:01
Marea Britanie nu acceptă genul neutru pe pașapoartele cetățenilor săi

Marea Britanie nu acceptă genul neutru pe pașapoartele cetățenilor săi, după ce Curtea Supremă a respins recursul unei persoane care militează de 25 de ani pentru genul X, scrie AFP.

În luna martie 2020, Christie Elan-Canec a pierdut apelul pentru recunoașterea genului neutru pe pașapoarte. Acesta s-a născut femeie dar a suferit mai multe operații de schimbare de sex, printre care o dublă mastectomie,o histerectomie, şi se identifică ca o persoană fără gen. Canec susține că specificarea pe pașapoarte a genului încalcă dreptul la respectarea vieţii private,garantat prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Acum, Curtea Supremă a respins în unanimitate recursul. Președintele completului, Robert Reed, spune că nicio decizie a CEDO nu obligă la recunoașterea unei alte categorii de gen în afară de cele tradiționale, masculin și feminin, și nici nu impune autorităților eliberarea documentelor de călătorie fără indicarea acestora. Totodată, judecătorul spune că este nevoie de o abordare coerentă la nivel juridic și guvernamental. 

"Îmi pare rău că trebuie să vă informez că nu s-a făcut dreptate astăzi. Cazul va merge acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg", a spus Christie Elan-Cane pe Twitter.

12 state din lume, printre care SUA, Germania, Canada, Argentina, India, Pakistan propun adăugarea categoriei "X" sau "alta" pe pașapoarte. 

 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie paşapoarte gen