Marea moschee din Bruxelles, situată în parcul Cinquantenaire din apropierea sediului Comisiei Europene, a fost evacuată joi după ce s-au primit mai multe plicuri conţinând o pulbere albă a cărei natură încă nu a putut fi determinată, relatează agenţia de presă Belga şi cotidianul La Derniere Heure.
Anunţul a fost făcut de Pierre Meys, purtător de cuvânt al Serviciului de pompieri din Bruxelles.
Laboratorul mobil al Protecţiei Civile belgiene s-a deplasat la locul incidentului pentru a prelua plicurile suspecte în vederea analizării. Experţii vor să afle în primul rând dacă este vorba de antrax.
Măsurile de securitate din Belgia, în special din Bruxelles, au fost consolidate substanţial în urma atentatelor teroriste de la Paris, comise pe 13 noiembrie şi soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.
Patru indivizi implicaţi sau bănuiţi de implicare în aceste atacuri (Abdelhamid Abaaoud, Ibrahim şi Salah Abdeslam şi Mohamed Abrini) figurau pe o listă cu 85 de persoane 'radicalizate', transmisă de serviciile de informaţii belgiene autorităţilor din districtul Molenbeek din Bruxelles.
Presupusul organizator al atacurilor din 13 noiembrie, belgianul de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, ucis în asaltul poliţiei franceze asupra unui apartament în Saint-Denis, la nord de Paris, figura drept 'radicalizat, plecat în Siria'.
Ibrahim Abdeslam, un francez de 31 de ani, rezident în Belgia, care s-a aruncat în aer la Paris, şi fratele său Salah, 26 de ani, care s-a întors în Belgia la câteva ore după atacuri şi este în continuare căutat, figurau şi ei drept 'radicalizaţi, aparţinând mişcării islamiste', conform aceleiaşi surse, confirmând astfel informaţiile apărute în presă.
Mohamed Abrini, 30 de ani, identificat în compania lui Salah Abdeslam cu două zile înainte de atacuri şi care face obiectul unei mandat de arestare internaţional, era menţionat în categoria 'presupus (plecat) în Siria şi presupus să revină".