x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Neagra - Rusia si Turcia, impotriva Romaniei

Marea Neagra - Rusia si Turcia, impotriva Romaniei

de Radu Tudor    |    10 Oct 2005   •   00:00
Marea Neagra - Rusia si Turcia, impotriva Romaniei

Prestigioasa revista Jane’s Defence Weekly dezvaluie in cel mai recent numar faptul ca Turcia si Rusia, sprijinite de SUA si de NATO, se opun planurilor Romaniei, de a securiza zona Marii Negre.

Prestigioasa revista Jane’s Defence Weekly dezvaluie in cel mai recent numar al sau faptul ca Turcia si Rusia, sprijinite de SUA si NATO, se opun planurilor Romaniei de a securiza zona Marii Negre.

Informatii despre o alianta intre o tara NATO si Rusia au circulat in ultima vreme in mediile militare si de securitate de la Bucuresti si Bruxelles. Dar, fiind vorba despre un aliat NATO, Romania nu s-a angajat sa ia o pozitie impotriva Turciei. Daca tara noastra se afla intr-o situatie incomoda, iata ca un semnal important vine din SUA.

ALARMA. Jane’s De-fence Weekly gazduieste opinia unui analist american, care trage un semnal de alarma asupra jocului necurat al Turciei. David J Smith, Senior Resident Fellow la Potomac Institute for Policy Studies din Washington, publica o analiza intitulata "Turcia trebuie sa lase NATO sa securizeze Marea Neagra". Adevarata lupta impotriva criminalitatii in Marea Neagra este opozitia Turciei si Rusiei pentru extinderea Active Endeavour in zona, spune analistul. Active Endeavour este o operatiune declansata de NATO dupa 11 septembrie in Mediterana, pentru a preveni criminalitatea, traficul de droguri si de fiinte umane, ce sunt toate precursoare ale terorismului. "Mediterana este mai mult un pod decat o bariera intre NATO, Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Grupari insurgente ca al-Qaeda si PKK isi finanteaza activitatile prin crima organizata derulata si prin folosirea navelor pe care le au sau le controleaza", afirma Smith.

EXCEPTII. La invitatia de a participa la operatiune, Rusia a dorit ca flota sa comerciala sa fie exceptata de la procedurile de inspectare reciproca, ceea ce reprezenta punctul nodal al operatiunii. Mai surprinzator este faptul ca Turcia, aliat NATO, s-a alaturat Rusiei in pozitia contrara extinderii Active Endeavour la Marea Neagra. Ankara se teme ca documentul care stipuleaza regimul Marii Negre, Conventia de la Montreaux - 1936, poate deveni caduc, iar consecinta va fi pierderea controlului asupra stramtorilor Bosfor si Dardanele.

Active Endeavour ar putea combina aliati din NATO si state nemembre, riverane Marii Negre, pentru a crea o forta eficienta impotriva terorismului. Dar Turcia si Rusia creeaza serioase probleme NATO si mai ales Romaniei, care si-a asumat rolul de varf de lance in efortul de securizare a Marii Negre.

×
Subiecte în articol: externe nato marea neagră