x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Neagra - Ungureanu si Basescu ataca instabilitatea

Marea Neagra - Ungureanu si Basescu ataca instabilitatea

de Ana Ilie    |    27 Apr 2006   •   00:00
Marea Neagra - Ungureanu si Basescu ataca instabilitatea

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, vrea ca instabilitatea si insecuritatea din zona Marii Negre sa fie rezolvate rapid, iar presedintele Traian Basescu nu mai are de gand sa astepte "solutii luate in alta parte" pentru aceste chestiuni.

In calitatea sa de presedinte in exercitiu al OCEMN (Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra), seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a apreciat ieri in deschiderea celei de-a 14-a reuniuni a organizatiei ca Marea Neagra are o nevoie urgenta de securitate si stabilitate. Aceste chestiuni impiedica dezvoltarea zonei, sustine Ungureanu, care a tinut sa deta-lieze numeroasele riscuri care fac din regiunea Marii Negre un factor de instabilitate. OCEMN se confrunta mai ales in ultimii ani cu o serie de riscuri, cum ar fi crima organizata, traficul ilegal, terorismul si conflictele inghetate. Organizatia face eforturi in ceea ce priveste combaterea crimei organizate si a terorismului, buna guvernare si innoirea institutionala, cooperarea serviciilor vamale, asistenta de urgenta, insa mai este mult de lucru. In cele sase luni cat Romania a detinut presedintia OCEMN, au fost organizate mai multe actiuni la Bucuresti pe domenii importante precum transporturi, mediu si afaceri interne.

NOI AM FACUT, EI NU. Cu toate ca partea romana este "responsabila" si pentru doua premiere, Conferinta Energiei in Marea Neagra si Salonul de turism in zona Marii Negre, Ungureanu crede ca implicarea unor state membre ale organizatiei lasa mult de dorit. Aceasta, in conditiile in care regiunea este de mare interes pentru state si organizatii indepartate geografic, avand in vedere ca in timpul presedintiei romane, Statele Unite au devenit observator al OCEMN, iar Uniunea Europeana, Japonia si China si-au exprimat interesul fata de tematica Marii Negre. Nici presedintele Traian Basescu nu a avut cuvinte de lauda pentru mecanismul de functionare a organizatiei. "Daca la nivel politic adoptam decizii, transferul lor in realitate este mai dificil. Deciziile adoptate nu sunt transferate catre partea executiva a tarilor noastre, a organizatiilor si a societatii civile din tarile noastre. Poate ca este nevoie de o pragmatizare a organizatiei, ca sa nu devina doar un for de discutii", a sugerat Basescu.

SOLUTII
Pentru seful statului, Marea Neagra are relevanta globala, deoarece este un nod pentru problematica energiei si securitatii. "Fluxurile de materii energetice din Orientul Indepartat, Marea Caspica si Orientul Mijlociu se intersecteaza cu Marea Neagra in drumul lor spre Europa Occidentala", a amintit Basescu. In aceste conditii, "regiunea nu poate sa mai astepte solutii luate in alta parte decat in regiune". Presedintele a facut si o oferta de colaborare: "Traim in jurul unei mari mici, dar importante prin problematica ei. Important este ca noi toti sa devenim prietenii Marii Negre si sa devenim prieteni intre noi".

×