x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Nordului: Navele rusești ar putea sabota parcurile eoliene și cablurile de comunicații

Marea Nordului: Navele rusești ar putea sabota parcurile eoliene și cablurile de comunicații

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2023   •   13:00
Marea Nordului: Navele rusești ar putea sabota parcurile eoliene și cablurile de comunicații

Navele rusești ar pregăti operațiuni de sabotare în Marea Nordului vizate fiind parcurile eoliene și cablurile de comunicații, potrivit BBC.

Detaliile provin dintr-o anchetă comună a radiodifuzorilor publici din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda. Aceștia susțin că rușii au în zonă o flotă de nave de pescuit și de cercetare care transportă echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază situri cheie pentru un posibil sabotaj.

Un ofițer danez de contrainformații spune că planurile de sabotaj sunt pregătite în cazul unui conflict complet cu Occidentul, în timp ce șeful serviciilor de informații norvegiene a declarat că programul este considerat foarte important pentru Rusia.

Ancheta a utilizat comunicații rusești interceptate, care fac referire la navele fantomă din apele nordice. De asemenea, ancheta se concentrează asupra unei nave rusești numite amiralul Vladimirsky. Oficial, aceasta este o navă de cercetare subacvatică, dar nordicii susțin că este vorba despre o navă de spionaj.

Ancheta a fost realizată cu ajutorul unui fost expert al Marinei Regale britanice care a urmărit mișcările navei rusești în vecinătatea a șapte parcuri eoliene de pe coasta Marii Britanii și a Olandei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: marea nordului cabluri comunicare