O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi decisă doar prin vot, de către cetăţeni. Dacă politicienii din Regatul Unit sunt împărţiţi în tabere pro şi contra Uniunii, marile companii britanice le cer să ia seama şi la vocile lor. Şi fac asta prin intermediul unei scrisori deschise în care se pronunţă, cu argumente, împotriva părăsirii spaţiului comunitar.
Nu mai puţin de 36 de preşedinţi şi directori generali din cele mai mari companii reprezentate în indicele FTSE-100 al Bursei din Londra semnează scrisoarea. Este vorba, aşadar, despre companiile cu cea mai mare capitalizare de piaţă de la Bursă, cei mai importanţi jucători de pe piaţa de capital de la Londra.
Alături de ei sunt alţi 162 de semnatari care, şi ei, provin din companii importante. Toţi spun acelaşi lucru: o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar ameninţa locurile de muncă şi ar pune în pericol economia.
„Părăsirea UE ar descuraja investiţiile, ar pune în pericol piaţa muncii, ar periclita economia. Marea Britanie va fi mai puternică, mai sigură şi mai bogată dacă rămâne membră a Uniunii”, arată semnatarii scrisorii preluate de către toate marile publicaţii şi agenţii de presă. Eu au mai explicat că firmele britanice au nevoie de un acces nerestricţionat la piaţa europeană de 500 de milioane de persoane „pentru a putea continua să crească, să investească şi să creeze locuri de muncă”.
Reprezentanţii comunităţii de afaceri apreciază rezultatele obţinute de premierul David Cameron la negocierile de la Bruxelles şi sunt de părere că UE şi-a asumat faţă de Londra un angajament de care trebuie profitat. „În urma renegocierii conduse de prim-ministru, credem că e de preferat pentru Marea Britanie să rămână într-o Uniune Economică reformată”, se arată în scrisoare.
Şi Conferedaţia Sindicatelor Britanice şi-a arătat nemulţumirea faţă de campania pentru ieşirea din Uniune. Ţinta sindicaliştilor este primarul Londrei, conservatorul Boris Johnson, care a anunţat că va milita în favoarea taberei care vrea ieşirea din UE.
Implicați și spectatori
● Pe lista celor care au semnat scrisoarea deschisă se află, printre alţii, şeful Vodafone, Vittorio Colao, boss-ul de la Marks and Spencer, Marc Bolland, sau directorul general al BT Group, Gavin Patterson.
● Nu figurează printre semnatari mai-marii unor companii emblematice din Regatul Unit. Este vorba, de exemplu, despre supermarketurile Tesco şi Sainsbury's sau despre banca Barclays.
● Cei de la Tesco au precizat, într-o declaraţie separată, că referendumul din 23 iunie este ocazia ca britanicii să îşi expună poziţia faţă de Brexit şi că, indiferent de această decizie, compania se va concentra în continuare asupra servirii interesului clienţilor.
● Un purtător de cuvânt al Sainsbury's a precizat că este vorba despre o „organizaţie apolitică”, iar votul reprezintă o „chestiune în interesul poporului britanic”.
Criza Brexit a afectat lira sterlină. Dacă la 23 ianuarie 2016 valoarea sa, la cursul BNR, era de 5.9575 lei, moneda britanică ajunsese ieri la cotaţia de 5.7232 lei.