x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia își propune să distrugă orice rachetă nord-coreeană: „Vom lua măsuri distructive”

Japonia își propune să distrugă orice rachetă nord-coreeană: „Vom lua măsuri distructive”

de Redacția Junralul    |    29 Mai 2023   •   07:30
Japonia își propune să distrugă orice rachetă nord-coreeană: „Vom lua măsuri distructive”
Sursa foto: Hepta

Japonia își propune să distrugă orice rachetă nord-coreeană care îi încalcă teritoriul și face pregătiri în acest sens, a declarat luni ministrul său al apărării, după ce Coreea de Nord a informat Japonia despre un plan de lansare a unui satelit între 31 mai și 11 iunie.

Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, afirmă că și-a finalizat primul său satelit militar de spionaj, iar liderul Kim Jong Un a aprobat ultimele pregătiri pentru o lansare în vederea plasării acestuia pe orbită.

Analiștii spun că un satelit militar ar spori capacitatea de supraveghere a Coreei de Nord și ar îmbunătăți capacitatea acesteia de a lovi ținte în caz de război.

„Vom lua măsuri distructive împotriva rachetelor balistice și a altor rachete care se confirmă că vor ateriza pe teritoriul nostru”, a declarat Ministerul japonez al Apărării.

Ministerul a precizat că va folosi rachetele sale Standard Missile-3 (SM-3) sau Patriot Missile PAC-3 pentru a distruge o rachetă nord-coreeană.

Coreea de Nord a întreprins, de asemenea, o serie de teste cu rachete și arme în ultimele luni, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.

Coreea de Nord a informat paza de coastă japoneză cu privire la lansarea planificată între 31 mai și 11 iunie, a declarat un oficial al pazei de coastă pentru Reuters, confirmând un raport al televiziunii publice NHK și al altor mass-media.

Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că orice lansare efectuată de Coreea de Nord, chiar dacă este denumită lansare de satelit, afectează siguranța cetățenilor japonezi.

„Guvernul recunoaște că există posibilitatea ca satelitul să treacă pe teritoriul țării noastre”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că orice lansare de rachetă nord-coreeană ar reprezenta o încălcare gravă a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU.

„Îndemnăm cu tărie Coreea de Nord să se abțină de la lansare”, a declarat anterior biroul premierului pe Twitter, adăugând că va coopera „cu țările relevante, cum ar fi SUA și Coreea de Sud”.

Aliatul de nădejde al SUA, Japonia, va face tot posibilul să colecteze și să analizeze informațiile de la lansare, a precizat acesta.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat în luna mai o instalație militară de sateliți, a relatat presa de stat nord-coreeană KCNA.

Presa nord-coreeană a criticat anterior planurile Coreei de Sud, ale Statelor Unite și ale Japoniei de a face schimb de date în timp real cu privire la lansările sale de rachete, descriindu-le pe cele trei ca discutând "măsuri sinistre" pentru întărirea cooperării militare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rachete coreea de nord japonia