x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medici fără Frontiere anunță că spitalul bombardat de americani a încetat să mai funcționeze

Medici fără Frontiere anunță că spitalul bombardat de americani a încetat să mai funcționeze

04 Oct 2015   •   11:31
Medici fără Frontiere anunță că spitalul bombardat de americani a încetat să mai funcționeze

Medici fără Frontiere (MfF) a anunţat duminică faptul că a încetat să mai fie funcţional spitalul din Kunduz (nordul Afganistanului), bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă, cel mai probabil de forţele aeriene americane, atac în care şi-au pierdut viaţa 12 membri ai personalului medical şi şapte pacienţi, transmite EFE.

"Spitalul MfF nu mai este operaţional. Câţiva membri ai personalului nostru medical lucrează la două spitale la care au fost transferaţi o parte dintre răniţi", a declarat Kate Stegeman, purtătoare de cuvânt a organizaţiei umanitare în Afganistan, pe contul său de Twitter.

În imaginile difuzate după atac se putea vedea cum o mare parte din centrul sanitar continua să ardă, în timp ce supravieţuitorii se înghesuiau în zonele care nu fuseseră atinse de bombe. Spitalul, singurul cu servicii de traumatologie şi chirurgie din întreaga regiune şi în care lucrau 80 de membri ai MfF, trata circa o sută de pacienţi în momentul în care a fost bombardat, a anunţat organizaţia umanitară.

"În afara faptului că ne-au murit colegi şi pacienţi, atacul a întrerupt accesul la servicii de traumatologie pentru populaţia din Kunduz tocmai când aveau mai multe nevoie de aceste servicii", a declarat preşedintele MfF-Belgia, Meinie Nicolai, citată într-un comunicat de presă.

Lajos Zoltan, infirmier al MfF care se afla în interiorul spitalului din Kunduz în momentul atacului, a povestit că centrul sanitar, la care lucrează din luna mai, era singurul în care putea fi tratată populaţia şi că acum acest centru "nu mai există". Infirmierul a relatat că, imediat ce bombardamentele au încetat, a ieşit din locul în care se afla şi unde se dusese ca să doarmă şi a găsit "spitalul distrus, în flăcări". "Am încercat să aruncăm o privire la clădirile care ardeau. Nu există cuvinte pentru a descrie cât de îngrozitor a fost. În Unitatea de Terapie Intensivă şase pacienţi ardeau, întinşi pe paturi", a povestit infirmierul, aflat încă în stare de şoc.

Medici fără Frontiere a anunţat că trei dintre cei şapte pacienţi ucişi erau copii şi a adăugat că 37 de oameni au suferit răni grave, majoritatea fiind transportaţi la centrul din Puli Khumri, aflat la două ore distanţă de Kunduz.

×