Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a demis pe şeful puternicului GRU, serviciul de spionaj militar, după cum a făcut cunoscut Kremlinul într-un comunicat citat de agenţiile internaţionale de ştiri.
Preşedintele Medvedev a semnat vineri un decret de înlocuire a generalului Valentin Korabelnikov cu generalul Aleksander Şliahturov. Kremlinul nu a făcut cunoscute motivele acestei înlocuiri.
Dar AFP a relatat că, potrivit unei surse din GRU, citată de RIA-Novosti, Korabelnikov şi-ar fi dat demisia pentru a protesta faţă de reforma armatei care prevede importante reduceri de efective. BBC a transmis că generalul Korabelnikov, care conducea serviciul de spionaj militar din 1997, şi-ar fi înaintat demisia mai înainte în acest an din cauza obiecţiunilor asupra propunerilor de reformare a celui mai "închis" serviciu de acest fel din ţară. GRU este cea mai mare agenţie de spionaj a Rusiei, se crede că ar avea de şase ori mai mulţi agenţi în străinătate decât SVR, serviciul rusesc de informaţii externe, unul dintre succesorii KGB-ului sovietic.
DIVERGENŢE
În declaraţia Kremlinului se arăta că Medvedev a semnat un decret prin care Korabelnilov a fost "eliberat" din funcţie şi din serviciul militar. Generalul este în vârstă de 63 de ani, în timp ce şefii militari ruşi sunt menţinuţi în general până la 60 de ani. "Recent, Korabelnikov şi-a prezentat încă o dată demisia în scris", a explicat o sursă din GRU, citată de AFP. Potrivit BBC, în ultimele luni au circulat relatări privind diferenţe de opinii între Guvern şi general pe temele conflictului de anul trecut cu Georgia, cheltuielilor militare, strategiei de spionaj şi propunerilor de reformare a GRU. Unele dintre aceste propuneri vizau desfiinţarea câtorva brigăzi ale forţelor speciale ale armatei controlate de GRU şi redistribuirea comandamentului unor structuri GRU la SVR, au relatat AFP şi BBC. Întrebat de AFP, analistul militar independent Alexandr Golts a spus că Valentin Korabelnikov "era unul dintre cei mai apropiaţi generali ai lui Vladimir Putin", fostul preşedinte rus devenit premier în mai 2008. Totuşi, decizia de concediere a lui Korabelniklov "nu indică o sciziune în tandemul Putin-Medvedev, ci a fost luată în comun". Conducătorii ruşi "reproşează GRU că nu i-a avertizat cu privire la intervenţia georgiană în Osetia de Sud" în august, care a antrenat războiul ruso-georgian, a adăugat Golts.
YESMAN?
În martie, când au circulat zvonuri cu privire la demisia generalului Korabelnikov, oficiali din domeniul apărării au anunţat prelungirea mandatului acestuia cu încă doi ani. Potrivit unor surse GRU ale mass-media ruseşti, unul dintre motivele pentru care nu i-a fost acceptată demisia ar fi fost acela că nici unul dintre adjuncţii lui Korabelnikov nu a dorit să preia funcţia acestuia. Acum, Kremlinul a afirmat că noul şef al CRU, generalul Şliahturov, a fost unul dintre primii adjuncţi ai lui Korabelnikov. Analiştii afirmă că Şliahturov este văzut ca fiind mai îngăduitor, o persoană care nu ar contesta reformele propuse, precizează BBC.
CECENIA
În acest context, dar schimbând registrul, BBC aminteşte că trei districte din Cecenia au fost desemnate oficial drept zone de activitate antiteroristă ca răspuns la activitatea militantă din Şatoi, Şali şi Vedeno, la numai o săptămână după ce Rusia afirmase că a încheiat războiul de zece ani împotriva rebelilor separatişti din această republică din Caucaz, subiect al Federaţiei ruse.
Citește pe Antena3.ro