x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev: Viktor Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei

Medvedev: Viktor Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei

03 Mar 2014   •   09:26
Medvedev: Viktor Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, susţine că Viktor Ianukovici, în conformitate cu Constituţia Ucrainei, este şeful legitim al statului, informează agenţia de presă ITAR-TASS, citată de Agerpres.

'Da, autoritatea preşedintelui Ianukovici este aproape neglijabilă, dar acest aspect nu anulează faptul că, în conformitate cu Constituţia Ucrainei, el este şeful legitim al statului. Dacă el este vinovat faţă de Ucraina, aplicaţi procedura de destituire potrivit Constituţiei ucrainene (articolul 111) şi judecaţi-l ! Orice altă măsură nu este decât arbitrară. Luarea puterii înseamnă că o astfel de ordine va fi extrem de instabilă. Se va încheia cu o nouă lovitură de stat. Va curge din nou sânge', a scris Dmitri Medvedev într-o postare pe Facebook.

'Rusia are nevoie de o Ucraină puternică şi stabilă, de un partener predictibil şi bogat din punct de vedere economic, şi nu de o rudă săracă, mereu cu mâna întinsă. Toate aceste lucruri le-am spus ieri (sâmbătă) noilor conducători ucraineni', a declarat primul ministru rus.

'Rusia este gata să dezvolte relaţii respectuoase, multilaterale şi frăţeşti cu Ucraina, reciproc avantajoase şi eficiente. Dar Ucraina nu este pentru noi un grup de persoane care, vărsând sânge pe Maidan, a preluat puterea încălcând Constituţia şi alte legi ale statului lor. Este ţara întreagă, oameni de naţionalităţi diferite - ucraineni, ruşi, tătari, evrei şi alţii - care trăiesc în armonie', mai scrie Medvedev în postarea sa.

Parchetul General al Ucrainei a declanşat proceduri penale împotriva lui Viktor Ianukovici pentru apelul la schimbarea ordinii constituţionale, a anunţat duminică procurorul general Oleg Mahniţki, conform media ucrainene.

Sâmbătă, 1 martie, comitetele Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului federal rus) pentru Apărare şi Afaceri Externe au aprobat solicitarea preşedintelui Vladimir Putin cu privire la utilizarea forţelor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei pentru stabilizarea situaţiei din această ţară.

În apelul său către şeful statului, Consiliul Federaţiei menţionează că refuzul punerii în aplicare a Acordului cu privire la normalizarea situaţiei în Ucraina din 21 februarie ameninţă în mod real cu noi vărsări de sânge în regiunile din estul şi sudul Ucrainei şi cu o catastrofă umanitară în întreaga ţară.

×