x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev vrea ca Rusia să fie pregătită de un eventual război

Medvedev vrea ca Rusia să fie pregătită de un eventual război

07 Mai 2010   •   00:00
Medvedev vrea ca Rusia să fie pregătită de un eventual război

Preşedintele rus crede că un conflict de talia celui de-al II-lea război mondial nu este exclus, aşa că doreşte ca ţara sa să fie pregătită pentru o astfel de eventualitate, reiese dintr-un interviu acordat de acesta publicaţiei Izvestia, potrivit RIA Novosti, preluată de Mediafax.

"Din nefericire, un asemenea conflict este posibil, din cauza existenţei unor ţãri diferite, cu interese diferite. Existã o cantitate imensã de arme pe planetã, iar unii considerã cã rãzboiul este o modalitate de soluţionare a problemelor politice. Trebuie sã fim pregãtiţi", subliniazã preşedintele Rusiei, apreciind cã armamentul nuclear strategic este "un mijloc eficient pentru protejarea intereselor naţionale".

"Trebuie sã perfecţionãm sistemul de apãrare şi sã ne înţelegem cu principalii parteneri, ceea ce am şi fãcut semnând cu americanii un nou tratat START", precizeazã Medvedev la 65 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

În acelaşi interviu, Medvedev a subliniat cã nu trebuie sã existe termen de prescriere pentru crimele comise de nazişti, aceştia având responsabilitate indiferent de vârstã. "Poate cã sunt eu prea sever, dar aceste crime nu au termen de prescriere, iar cei care le-au comis trebuie sã poarte responsabilitatea indiferent de vârstã", subliniazã preşedintele rus.

De altfel, Medvedev a subliniat cã totalitarismul sovietic a afectat economia ţãrii, provocând întârzieri care într-un final au condus la destrãmarea URSS. "Uniunea Sovieticã a atins obiectivul principal, anume învingerea unui inamic foarte puternic, întrunirea condiţiilor pentru dezvoltarea liberã a Europei, dar a fãcut aceste lucruri cu preţul unor sacrificii colosale", afirmã Medvedev, apreciind cã URSS nu a profitat deplin de perioada postbelicã în domeniul dezvoltãrii economice. "URSS a rãmas o societate de tip totalitar, care bloca dezvoltarea a numeroase procese economice şi oprima oameni", continuã Medvedev.

Şeful statului rus apreciazã cã majoritatea arhivelor militare sovietice din cel de-al II-lea Rãzboi Mondial ar trebui deschise.

"Cred cã trebuie sã creãm un sistem de arhive militare care sã permitã cetãţenilor ruşi şi strãinilor sã aibã acces la documente declasificate", precizeazã Medvedev.

×
Subiecte în articol: externe