x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel aduce un omagiu 'lanţului uman baltic', cu ocazia celei de-a 30-a aniversări

Merkel aduce un omagiu 'lanţului uman baltic', cu ocazia celei de-a 30-a aniversări

22 Aug 2019   •   18:50
Merkel aduce un omagiu 'lanţului uman baltic', cu ocazia celei de-a 30-a aniversări
Sursa foto: BERND

La treizeci de ani după ce aproximativ 2 milioane de persoane au format aşa-numitul "lanţ uman baltic" protestând împotriva Uniunii Sovietice, cancelarul german Angela Merkel a adus un omagiu demonstranţilor joi într-un mesaj video adresat Letoniei, relatează DPA.

"Lanţul Baltic a fost un pas impresionant şi important către libertate şi democraţie în nordul, centrul şi estul Europei", a declarat Merkel în mesaj, transmis unei conferinţe de comemorare a evenimentului în capitala letonă, Riga.

"Lanţul Baltic arată cât de mult pot face oamenii prin mijloace paşnice atunci când sunt împreună", a spus ea.

La 23 august 1989, în jur de 2 milioane de persoane în Estonia, Letonia şi Lituania şi-au unit mâinile pentru a forma un lanţ uman de 600 de kilometri care s-a întins între cele trei capitale - Tallinn via Riga până la Vilnius.

Lanţul a fost format pentru a protesta împotriva Uniunii Sovietice cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a semnării pactului de neagresiune dintre Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, ceea ce a condus efectiv la ocupaţia sovietică a balticilor.

"Imaginile acestor femei curajoase, bărbaţi şi copii, care şi-au unit mâinile şi au cântat melodiile lor tradiţionale, m-au impresionat profund la vremea respectivă. Până astăzi, acest lanţ uman reprezintă una dintre cele mai puternice imagini din istoria Europei spre libertate", a declarat Merkel. Ea a adăugat că protestatarii au fost un "exemplu şi o inspiraţie pentru toţi europenii".

Preşedintele leton Egils Levits a vorbit joi la conferinţa de comemorare a evenimentului. "Lanţul Baltic a fost calea noastră înapoi spre Europa", a declarat el. Lanţul uman "a început să dărâme Cortina de Fier" şi a marcat începutul sfârşitului regimului totalitar sovietic, a notat preşedintele Letoniei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: merkel lanțul uman baltic