x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel înţelege temerile României. “Nivelul de securitate a scăzut în Europa”

Merkel înţelege temerile României. “Nivelul de securitate a scăzut în Europa”

18 Aug 2014   •   20:00
Merkel înţelege temerile României. “Nivelul de securitate a scăzut în Europa”

Nivelul de securitate a scăzut în Europa în contextul situaţiei din Ucraina, a constatat cancelarul federal german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială în Letonia, informează ITAR-TASS.

“Înţeleg îngrijorarea locuitorilor Letoniei, precum şi din alte ţări baltice şi din Polonia”, a declarat Merkel, subliniind să regiunea baltică trebuie să-şi consolideze infrastructura de apărare.

Potrivit cancelarului german, “trebuie făcut totul ca ţările baltice să fie asigurate cu toată infrastructura necesară, care să permită o reacţie rapidă”.
“Vom vorbi despre aceasta la viitorul summit al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Germania este gata să contribuie pentru ca dorinţa de securitate din partea locuitorilor Letoniei şi altor ţări baltice să fie realizată”, a spus Merkel, în cadrul conferinţei de presă susţinute alături de premierul leton Laimdota Straujuma.
În acest context, cancelarul federal al Germaniei a declarat: “Atunci când vorbesc cu partenerii din România, văd că şi în regiunea Europei de Sud există anumite temeri”.

În ceea ce priveşte măsurile care ar putea fi întreprinse, este vorba, potrivit Merkel, “nu de o amplasare pe termen lung a unor unităţi de luptă, ci mai degrabă despre o consolidare a cooperării prin alte mijloace. Ceea ce putem garanta este aceea că, dacă Letonia se va pomeni într-o situaţie dificilă, ea va primi sprijin direct din partea NATO. Aceasta este obligaţia noastră şi noi o vom onora”, a dat asigurări Angela Merkel.
La rândul său, premierul leton a declarat că, “la ora actuală, situaţia din Ucraina ne interesează pe toţi”. “Acţiunile Rusiei au schimbat în mod fundamental mediul de securitate al Europei. A fost pierdută încrederea. Considerăm că trebuie să ne adaptăm împreună noii situaţii şi avem nevoie de o reacţie de răspuns fermă. I-am semnalat deja cancelarului Germaniei că este necesară o prezenţă reală a aliaţilor (NATO) în regiune”, a confirmat Laimdota Straujuma.


×
Subiecte în articol: angela merkel