Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că Bosnia-Herţegovina are perspective de aderare la UE cu condiţia ca oficialii ei să înţeleagă cu adevărat oportunitatea oferită ţării prin intermediul ultimei iniţiative a Bruxellesului menită să determine accelerarea reformelor în ţară şi integrarea ei cu blocul comunitar, relatează agenţia croată Hina.
O perspectivă europeană pentru toate ţările din regiune este aproape de inimile noastre, dar întreaga regiune poate prospera doar dacă Bosnia-Herţegovina se dezvoltă, a declarat Angela Merkel presei la Sarajevo, după convorbirile avute cu premierul Denis Zvizdic şi apoi cu cei trei membri ai preşedinţiei colegiale a ţării - Mladen Ivanic, Dragan Covic şi Bakir Izetbegovic - în cadrul unui dineu de lucru.
Vorbind despre discuţiile purtate, Merkel a subliniat că viitorul Bosniei-Herţegovina este important pentru Germania şi că relaţiile bilaterale între cele două ţări sunt bune, dar că în domeniu se pot realiza progrese.
Ea a anunţat că Germania şi-ar putea deschide piaţa muncii pentru cetăţenii Bosniei în funcţie de cerere, decizie care ar putea contribui la reducerea şomajului foarte ridicat din ţară.
Cancelarul german a confirmat că Berlinul şi întreaga Uniune depun eforturi pentru încurajarea reformelor în întreaga regiune, precum şi pentru consolidarea relaţiilor cu statele din zonă, teme care vor fi discutate la viitorul summit regional de la Viena din august.
Ea a explicat că nici Germania, nici UE nu tratează separat ţările din regiune, ci le încurajează să se dezvolte împreună prin proiecte comune.
Merkel a afirmat că proiectul european continuă să fie foarte important, în pofida crizei actuale.
'Perspectiva europeană este foarte importantă. UE a apărut din experienţa oribilă a celui de-Al Doilea Război Mondial şi cu aceste sentimente venim aici, pentru ca regiunea să nu trebuiască să se mai teamă de război', a afirmat ea.
Angela Merkel a vorbit şi despre experienţa din Srebrenica. 'Ne amintim genocidul din Srebrenica şi cu toţii avem nevoie de curajul de a ne contura viitorul în aşa fel încât astfel de lucruri înfricoşătoare să nu se mai întâmple', a afirmat Merkel, care nu a dorit să comenteze faptul că Rusia şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluţie a ONU care califica masacrul de la Srebrenica drept un genocid.
Preşedintele bosniac în exerciţiu Mladen Ivanic şi-a exprimat la rândul lui 'satisfacţia sinceră pentru relaţiile reciproce foarte bune' şi recunoştinţa pentru ceea ce Germania a făcut în ultimii 20 de ani pentru Bosnia-Herţegovina.
'Am pus că Bosnia-Herţegovina nu este o ţară ideală, dar funcţionează bine, având în vedere dificultăţile cu care s-a confruntat', a mai spus Ivanic, adăugând că ţara are nevoie de o abordare pozitivă şi de cooperare în realizarea reformelor de care va beneficia toată lumea.
'Mesajul meu către Germania este să rămână alături de noi în pofida disputelor şi a neînţelegerilor pe care le avem uneori', a afirmat Mladen Ivanic, declarându-se încrezător că va continua să beneficieze de sprijinul Germaniei.
El a subliniat că este convins că 'cu puţin efort' se poate ajunge la un acord privind un plan concret de reforme, după care ţara îşi poate depune candidatura pentru aderarea la UE până la finalul acestui an sau în prima parte din 2016.