Un grup de opt experti de la Meteoritical Society, a analizat timp de peste o luna fragmente dintr-un meteorit rar, de sapte kilograme, a carui prabusire in Maroc a fost observata in 2011. Cercetatorii au concluzionat ca roca provine intr-adevar de pe Marte, a precizat Carl Agee, directorul Institute of Meteoritics din cadrul Universitatii din New Mexico.
"Aceasta descoperire are o importanta uriasa, prin prisma calitatii meteoritului", a declarat specialistul, care a precizat ca roca nu a fost contaminata, intrucat nu a petrecut o perioada indelungata pe planeta noastra inainte de a fi descoperit.
Roca martiana, care a primit numele Tissint, provine din resturile care au rezultat, in trecut, in urma impactului unui asteroid care s-a prabusit pe Marte. Aceste resturi pot sa calatoreasca in spatiu timp de milioane de ani inainte de a cadea pe Terra.
Potrivit raportului intocmit de Meteoritical Society, "pe 18 iulie 2011, in jurul orei locale 02.00, o sfera de foc a fost observata de mai multe persoane in Valea uedului Draa, la est de Tata, in Maroc". "Unul dintre martorii oculari, Aznid Lhou, a spus ca acea sfera a fost mai intai galbena, apoi a devenit verde, luminand toata regiunea si spargandu-se, se pare, in doua bucati".
Aceiasi martori au indicat, totodata, faptul ca s-a produs un "dublu boom supersonic".
Bucatile de meteorit, ale caror greutati variaza de la 1 gram la 987 de grame, au fost descoperite imprastiate, la sfarsitul anului 2011, de nomazi, care le-au vandut apoi unor comercianti. Acestia le-au vandut apoi unor colectionari privati si unor muzee din lumea intreaga, la preturi care au variat intre 500 de dolari si 1.000 de dolari pentru fiecare gram.
Valoarea acestui meteorit este astfel de 10 sau chiar 20 de ori mai mare fata de cea a aurului, informeaza AFP, citata de Mediafax. Un gram de aur se vinde cu aproximativ 56 de dolari.
Meteoritii martieni si lunari sunt rari. Cei mai multi meteoriti provin din centura de asteroizi, o regiune a sistemului nostru solar situata intre Marte si Jupiter. La sfarsitul anului 2011, Meteoritical Society repertorizase 41.600 de meteoriti. Numarul acestor corpuri ceresti creste cu aproximativ 1.500 in fiecare an.