x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mexicul se pregăteşte să fie LOVIT de CEL MAI PUTERNIC URAGAN DIN TOATE TIMPURILE

Mexicul se pregăteşte să fie LOVIT de CEL MAI PUTERNIC URAGAN DIN TOATE TIMPURILE

23 Oct 2015   •   20:47
Mexicul se pregăteşte să fie LOVIT de CEL MAI PUTERNIC URAGAN DIN TOATE TIMPURILE

Mexicul era în alertă vineri, înainte de sosirea uraganului Patricia, cel mai puternic înregistrat vreodată pe continentul american, clasat în categoria 5 şi 'potenţial catastrofal", cu riscuri de inundaţii şi alunecări de teren, transmit France Presse şi EFE.

Autorităţile au dispus deplasarea locuitorilor, închiderea porturilor şi şcolilor şi au cerut turiştilor să-şi anuleze călătoria în zonă, în condiţiile în care uraganul urmează să atingă coasta mexicană a Pacificului vineri seara târziu în statul Jalisco ( vest).

"Este un uragan devastator, cel mai mare înregistrat vreodată, de aceea trebuie să luăm măsuri de precauţie extreme", a declarat ministrul mexican de interne, Angel Osorio Chong, la postul Radio Formula - relatează France Presse.

Meteorologii estimează că uraganul este de aşteptat să ajungă pe coasta mexicană între importantul port Manzanillo şi oraşul turistic Puerto Vallarta, care ar putea fi lovite cu toată forţa. Toate magazinele au fost închise în Puerto Vallarta, iar proprietarii au sigilat ferestrele.

Potrivit Centrului de supraveghere a uraganelor din Miami, este vorba de 'cel mai puternic uragan înregistrat vreodată" în Oceanul Atlantic şi nord-estul Pacificului.

La ora 15.00 GMT, Patricia se afla la 200 de kilometri sud-vest de Manzanillo şi se deplasa spre nord-vest cu viteza de 17 kilometri pe oră, cu vânt suflând cu o viteză de 325 de kilometri pe oră şi rafale de până la 400 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor. Furtuna ar putea aduce precipitaţii ce ar putea atinge 51 de centimetri în statele mexicane Jalisco, Colima, Michoacan şi Guerrero, ceea ce ar putea genera alunecări de teren.

"Modificări în intensitate sunt încă posibile astăzi, dar este de aşteptat ca Patricia să rămână extrem de periculos, de categoria 5", indică experţii într-un comunicat publicat la ora 12.00 GMT şi citat de AFP.

În acest context, agenţia germană de presă DPA publică o listă cu cele mai puternice uragane din ultimii 50 de ani măsurate după vitezele susţinute ale vânturilor pe parcursul unui minut (cu rafale mai mari de câteva secunde):

- 305 km/h: Camille, în 1969, în Golful Mexic

- 305 km/h: Allen, în 1980, pe coasta statului american Texas

- 295 km/h: Wilma, în anul 2005, în Caraibe

- 295 km/h: Gilbert, în 1988, în Caraibe

- 285 km/h: Rita, în anul 2005, în Golful Mexic

- 285 km/h: Mitch, în 1998, în America Centrală

- 280 km/h: Dean, în 2007, pe coasta mexicană a Oceanului Atlantic

- 280 km/h: Felix, în 2007, în Caraibe

- 280 km/h: Katrina, în 2005, pe coasta americană a Golfului Mexic

- 280 km/h: Andrew, în 1992, pe coasta de sud a Statelor Unite

- 280 km/h: David, in 1979, din Haiti până în statul american Florida

- 280 km/h: Anita, în 1977, în Golful Mexic.AGERPRES

×