x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MICA ITALIE DIN PHENIAN/ Kim Jong-Il şi-a făcut pizzerie

MICA ITALIE DIN PHENIAN/ Kim Jong-Il şi-a făcut pizzerie

de Irina Cristea    |    17 Mar 2009   •   00:00

După 10 ani de eforturi, Italia a cucerit Coreea de Nord, prin intermediul unuia dintre cele mai cunoscute produse ale sale. Pizza preparată ca la carte, după toate "canoanele" reţetarelor din Peninsulă, poate fi găsită şi la Phenian, o dată cu deschiderea primei pizzerii din statul comunist, după 10 zile de cercetări clandestine, informează presa britanică.



PRETENŢIOS, NEVOIE-MARE
Proiectul este pe sufletul liderului Kim Jong-Il, renumit pentru aplecarea către bucătăria occidentală. Şi-a dorit foarte mult să poată degusta în ţara lui pizza şi pastele perfecte, iar dorinţa sa a fost poruncă. Pentru o cunoaştere la prima mână a secretelor blatului perfect şi a ingredientelor specifice, o delegaţie de bucătari nord-coreeni s-a aflat, anul trecut, la Roma şi la Napoli. Asta după ce prima încercare a lui Kim Jong-Il de a-i instrui pe bucătarii nord-coreeni nu s-a lăsat cu rezultatele aşteptate. La sfârşitul anilor '90, o echipă de "pizzari" din Italia fusese invitată la Phenian pentru a-i învăţa pe bucătarii lui Kim secretele meseriei. Nord-coreenii au încercat să aplice cât mai bine cele învăţate, dar n-au avut parte decât de critici din partea preşedintelui, care a considerat că pizza a la Phenian nu e la înălţime.

ADEVĂR SAU FUMIGENĂ?
Deşi populaţia din Coreea de Nord găseşte cu greu resurse de hrană pentru a-şi asigura supravieţuirea, pizzeria va fi aprovizionată constant cu cele mai bune ingrediente, importate din Italia. Informaţiile au apărut într-un ziar japonez "considerat, adesea, un purtător de cuvânt al regimului comunist de la Phenian", scrie The Telegraph. Potrivit publicaţiei nipone, pizzeria este un succes uriaş. "Poporul nostru trebuie să se poată bucura şi el de acest produs culinar faimos în întreaga lume", este declaraţia managerului stabilimentului, care spune că citează direct din Kim Jong-Il.

×
Subiecte în articol: externe