Acum, Micky Dolenz, ultimul membru în viață al formației, în vârstă de 77 de ani, a dat în judecată agenția pentru a afla mai multe informații, scrie BBC.
Porțiuni dintr-un dosar FBI puternic cenzurat, publicat în 2011, includ rapoarte despre "mesaje anti-americane privind războiul din Vietnam" în timpul unui concert din 1967.
FBI a supravegheat mai multe personalități celebre în timpul războiului din Vietnam, inclusiv pe John Lennon.
"Știm că la mijlocul și sfârșitul anilor '60 FBI-ul a supravegheat susținătorii anti-război de la Hollywood, iar The Monkees au fost în mijlocul lor", a declarat avocatul lui Dolenz, Mark Zaid, pentru BBC. "Acest proces urmărește să expună de ce FBI-ul a monitorizat The Monkees și pe membrii săi".
The Monkees, răspunsul american la Beatles, a devenit cunoscută la sfârșitul anilor 1960 pentru hituri precum I'm a Believer și Last Train to Clarksville, înainte de a se despărți în 1970. Grupul a avut patru albume nr.1 în 1967 - un record încă neegalat.
Unele hituri au fost inclus mesaje anti-război, inclusiv Ditty Diego-War Chant și Last Train to Clarksville - un cântec despre un bărbat care se îndreaptă spre o bază militară, temându-se că nu se va mai întoarce acasă la iubita sa.
Dar până în prezent nu este clar ce anume a atras atenția FBI-ului la trupă.
Cea mai mare parte din memoriul de șapte pagini al FBI - raportat pentru prima dată de Rolling Stone - este cenzurată. Într-o secțiune a dosarului, o sursă FBI anonimă care a participat la un concert din 1967 spune că pe ecran au fost prezentate "mesaje subliminale" "care constituiau inovații de stânga de natură politică".
În procesul intentat, Dolenz afirmă că a "epuizat toate căile de atac administrative necesare cerute" pentru a avea acces la dosare, după ce a înaintat o solicitare în temeiul Freedom of Information Act (FOIA) către FBI în luna iunie. Guvernul are la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a răspunde la cererile FOIA, cu excepția "circumstanțelor neobișnuite".
Potrivit procesului, Dolenz a primit doar confirmări ale cererilor sale. FBI a refuzat să comenteze.
(sursa: Mediafax)