x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihail Gorbaciov a fost primit la Casa Albă

Mihail Gorbaciov a fost primit la Casa Albă

21 Mar 2009   •   00:00

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a fost primit vineri la Casa Albă, fiind primul politician rus primit de noul preşedinte american Barack Obama.



Potrivit ITAR-TASS, citat de Agerpres, primul şi ultimul preşedinte al fostei URSS a avut o scurtă întâlnire cu preşedintele Obama, după care a purtat convorbiri cu vicepreşedintele american Joe Biden timp de aproape o oră. Consilierul fostului lider sovietic a indicat că în timpul acestor convorbiri au fost discutate probleme legate de relaţiile dintre Moscova şi Washington şi de situaţia în lume, fără a dezvălui alte detalii.

În urmă cu câteva zile, Mihail Gorbaciov declara la Londra că SUA trebuie să iniţieze cât mai curând o "perestroika" proprie, întrucât altfel nu vor reuşi să facă faţă problemelor interne şi externe. Gorbaciov - considerat de majoritatea occidentalilor liderul care a încheiat războiul rece şi a democratizat fostul "imperiu al răului", a apreciat că în faţa lui Barack Obama stau obiective extrem de dificil de realizat, având în vedere faptul că a venit la putere în plină desfăşurare a celei mai grave crize economice de după Marea Depresie din 1929-1931.

America nu va reuşi să facă faţă de una singură acestei crize de anvergură, aprecia Gorbaciov, citat de The Daily Telegraph. "Vremea supremaţiei mondiale a SUA a trecut", a mai afirmat el în faţa ziariştilor britanici, lansând noii administraţii de la Washington apelul de a iniţia "un nou model de relaţii internaţionale care să aibă la bază respectul reciproc, principiile echităţii şi parteneriatului reciproc avantajos".

×
Subiecte în articol: externe