x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de manifeste cu portretul lui CEAUŞESCU, aruncante de sud-coreeni la vecinul comunist. Coreea de Nord ameninţă cu un atac nemilos

Mii de manifeste cu portretul lui CEAUŞESCU, aruncante de sud-coreeni la vecinul comunist. Coreea de Nord ameninţă cu un atac nemilos

29 Oct 2012   •   11:03
Mii de manifeste cu portretul lui CEAUŞESCU, aruncante de sud-coreeni la vecinul comunist. Coreea de Nord ameninţă cu un atac nemilos
Sursa foto: JUNG YEON-JE/AFP

Zece activişti sud-coreeni au trimis, dintr-un parc al oraşului Paju, la aproximativ 60 de kilometri nord de Seul, 30.000 de manifeste politice cu ajutorul unor baloane, anunţă AFP. Acţiunea ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu o săptămână, însă autorităţile sud-coreene i-a împiedicat pe acivişti "din motive de securitate". Coreea de Nord i-a ameninţat cu represalii nemiloase pe vecinii sud-coreeni în asemenea cazuri de propagandă.

"Nu ne temem de aceste ameninţări şi vom continua să trimitem manifeste", a afirmat Choi Woo-Won, profesor la universitate, critic al regimului nord-coreean instaurat în 1948 de Kim Il-Sung.

Manifestele îi îndemnau pe nord-coreeni să se ridice împotriva noului lor conducător, Kim Jong-Un, care a venit la putere în urma decesului tatălui său, Kim Jong-Il, în decembrie.

Acestea includeau fotografii cu autocraţi înlăturaţi de la putere: Nicolae Ceauşescu, irakianul Saddam Hussein şi libianul Muammar Kadhafi.

Militanţi anti-Phenian trimit frecvent către Coreea de Nord manifeste de propagandă, care denunţă autoritarismul regimului şi îi îndeamnă pe nord-coreeni la revoltă. Ei au trimis, anul trecut, texte care se refereau la "primăvara arabă".

Phenianul, care impune o cenzură totală pe teritoriul său, a ameninţat în mai multe rânduri că va deschide focul asupra teritoriului sud-coreean cu scopul de a împiedica asemenea lansări de manifeste, fără ca până în prezent să dea curs acestor ameninţări.


×