x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de persoane protestează în Franța, după ce Macron l-a numit pe Barnier premier. Președintele, acuzat de „furt” electoral

Mii de persoane protestează în Franța, după ce Macron l-a numit pe Barnier premier. Președintele, acuzat de „furt” electoral

de Redacția Jurnalul    |    07 Sep 2024   •   17:13
Mii de persoane protestează în Franța, după ce Macron l-a numit pe Barnier premier. Președintele, acuzat de „furt” electoral
Sursa foto: Hepta

Mii de francezi protestează împotriva numirii lui Michel Barnier în funcția de prim-ministru. Macron este acuzat de „furt” electoral.

Mii de persoane au ieșit sâmbătă pe străzile din întreaga Franță pentru a protesta împotriva deciziei președintelui Emmanuel Macron de a-l numi pe Michel Barnier, un conservator de centru-dreapta, în funcția de prim-ministru, scrie Reuters.

Partidele de stânga l-au acuzat pe Macron de „furt” electoral, după ce acesta a decis să-l numească pe Barnier, fost negociator al Brexitului pentru Uniunea Europeană, în ciuda faptului că alianța de stânga, Noul Front Popular (NFP), a câștigat alegerile legislative din iulie.

În primul interviu ca șef al guvernului, Barnier a anunțat că intenționează să formeze un cabinet din conservatori, membri ai taberei lui Macron și, posibil, câțiva reprezentanți ai stângii.

El se confruntă însă cu dificultăți majore în ceea ce privește promovarea reformelor și a bugetului pentru 2025, Franța fiind presată de Comisia Europeană și de piețele financiare să-și reducă deficitul.

Stânga radicală, condusă de partidul Franța Nesupusă (LFI), l-a acuzat Macron că a ignorat rezultatele alegerilor și a subminat democrația.

Un sondaj Elabe, publicat vineri, arată că 74% dintre francezi cred că Macron a desconsiderat votul din iulie, iar 55% cred că președintele a „furat” alegerile.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×