x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miliardarul George Soros, ultima victimă a războiului pentru Casa Albă

Miliardarul George Soros, ultima victimă a războiului pentru Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    17 Aug 2016   •   18:13
Miliardarul George Soros, ultima victimă a războiului pentru Casa Albă

Ajunse în mâinile hackerilor, mailurile omului de afaceri american fac valuri în Orientul Mijlociu * Rușii par beneficiarii noului scandal

O serie de mailuri piratate arată că Fundația pentru o Societate Deschisă, condusă de miliardarul american de origine evreiască, George Soros, are printre obiectivele sale prioritare “contestarea politicilor rasiste și antidemocratice ale Israelului” în forumurile internaționale, inclusiv prin punerea sub semnul întrebării a democrației în statul evreu, scrie “The Jerusalem Post”.

Documentele incriminatoare au fost postate pe un website susținut, cel mai probabil, de către serviciile de informații rusești, care utilizează stereotipuri antisemite pentru a-l ataca pe Soros, arată publicația israeliană. Potrivit acestora, începând din 2001, Fundația pentru o Societate Deschisă a oferit aproape 10 milioane de dolari unor grupări care promovează drepturile arabilor israelieni, în scopul contracarării a ceea ce unul dintre documente consideră a fi “măsurile restrictive” adoptate de Israel împotriva minorităților. “În ultimii ani, radicalizarea opiniei publice și guvernele israeliene succesive de dreapta au generat mai multe măsuri restrictive contra palestinienilor din Israel”, se arată într-o analiză a Biroului Regional Arab al Fundației pentru o Societate Deschisă, din septembrie 2015, spartă și postată de hackerii anonimi. Textul oferă drept exemplu proiectul de lege pentru consolidarea caracterului evreiesc al statului Israel, considerat de arabii israelieni un mijloc de instituționalizare a discriminării.

Atac la Hillary Clinton?

Între realizările sale, Biroul Regional Arab menționează pledoariile tot mai insistente susținute în cadru unor reuniuni internaționale de către “cetățenii palestinieni din Israel”, care invocă politicile “rasiste” ale guvernului israelian pentru a pune la îndoială caracterul democratic al statului evreu, mai scrie “The Jerusalem Post”. “Au fost înregistrate o serie de succese în contestarea politicilor rasiste și antidemocratice ale Israelului în arena internațională și în negocierile bilaterale UE-Israel”, precizează documentul ajuns în mâinile piraților informatici. Soros este unul dintre principalii susținători ai candidatului democrat la alegerile pentru Casa Albă, Hillary Clinton. În ultimele săptămâni, aceasta din urmă a acuzat serviciile de informații rusești că s-ar afla în spatele unei campanii de denigrare, aruncând în presă o serie de mailuri compromițătoare.

Clinton consideră că președintele Vladimir Putin îi atacă prietenii, pentru a-l sprijini astfel pe rivalul ei republican, Donald Trump. Candidatul democrat l-a acuzat pe Trump de obediență absolută față de interesele Moscovei. 

Hackerii au reușit să pună mâna pe mai mult de 2.500 de e-mailuri ale miliardarului George Soros. Potrivit agenției de știri Bloomberg, Fundația pentru o Societate Deschisă a raportat incidentul la FBI încă din luna iunie. Purtătorul de cuvânt al fundației, Laura Silber, afirmă că o firmă privată de securitate cibernetică a stabilit că scurgerea de informații a fost posibilă printr-un intranet folosit de conducerea fundației și partenerii acesteia.

×