Miliardele de tone de alimente aruncate în fiecare an de ţările bogate ar putea hrăni un continent întreg. Motiv pentru care ONU a lansat campania “Gândeşte. Mănâncă. Economiseşte. Redu-ţi amprenta alimentară”, relatează AFP.
Statistici îngrijorătoare
Circa 1,3 de miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an pe Glob. O cantitate echivalentă cu hrana de care au nevoie 830 de milioane de oameni din zonele sărace ale lumii. Statisticile sunt îngrijorătoare - în lumea-ntreagă un om din şapte merge la culcare înfometat şi cel puţin 20.000 de persoane mor de foame în fiecare zi. Suntem şapte miliarde de suflete pe Pământ şi, până în 2050, vom ajunge nouă miliarde. Poate că nu e prea târziu să luăm frâiele în mâini şi să începem să gândim înainte de a ne lăsa purtaţi de mrejele consumerismului... Irosirea alimentelor produce numai dezavantaje – pe plan economic, din perspectiva mediului înconjurător, din punct de vedere etic, în materie de costuri şi altele.
Campanie
Pentru a contracara trendul tot mai răspândit în ţările industrializate – de a arunca miliarde de tone de alimente la gunoi, Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat lansarea unei campanii globale de reducere a pierderilor alimentare, campanie desfăşurată sub auspiciile Programului pentru Mediu din cadrul ONU, Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie şi partenerilor ONU.
În cadrul campaniei, specialiştii ONU ne recomandă, între altele, să nu mergem niciodată la cumpărături fără o listă prestabilită, să nu ne lăsăm pradă impulsului sau, mai rău, strategiilor de marketing şi să achiziţionăm mereu fructe şi legume cu forme neobişnuite... Nu în ultimul rând, suntem îndemnaţi să luăm mereu în calcul produsele perisabile şi pe cele cu data de expirare foarte aproape de momentul cumpărării. Pe scurt, ar trebui ca toţi să începem să cumpărăm şi să consumăm inteligent!
Pentru consumatori
Intitulată “Gândeşte. Mănâncă. Economiseşte. Redu-ţi amprenta alimentară”, campania, care a fost anunţată încă din cadrul Summit-ului Pământului desfăşurat în vara anului trecut la Rio de Janeiro, se adresează în principal consumatorilor, distribuitorilor şi tuturor celor implicaţi în industria hotelieră şi a restaurantelor. Acţiuni simple, individuale ale consumatorilor şi distribuitorilor de a opera astfel de reduceri alimentare ar putea diminua semnificativ cele 1,3 miliarde de tone de alimente care se pierd anual în întreaga lume. “Circa 300 de milioane de tone din cantitatea totală apar din cauza faptului că producătorii, comercianţii şi consumatorii din ţările industrializate aruncă produse aflate încă în termenul de valabilitate”, susţine José Graziano da Silva, directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie. În Europa, America de Nord şi Oceania, se pierd anual între 95 şi 115 kilograme de alimente pe cap de consumator. În Africa sub-sahariană, în Asia de Sud şi Sud-Est, 6 până la 11 kilograme de alimente sunt aruncate la gunoi în fiecare an.
Măsuri urgente sunt necesare, iar Uniunea Europeană şi-a fixat deja un obiectiv în acest sens, şi anume reducerea, până în 2025, a cel puţin jumătate din cantitatea de alimente pierdute anual în statele-membre.
ONU pune la dispoziţie o platformă “ticsită” de informaţii în acest sens, thinkeatsave.org.
La gunoi
Australienii aruncă pe apa Sâmbetei peste patru milioane de alimente în fiecare an, se arată în statisticile ONU. Statele Unite produc anual circa 180 de miliarde de kilograme de alimente şi 50 de miliarde dintre acestea ajung la coşul de gunoi. Şi în UE cifrele sunt alarmante, aproximativ 25% din hrană este pierdută an de an. Potrivit statisticilor, astăzi sunt aruncate cu 50% mai multe produse alimentare faţă de anii 70. Cei mai mari vinovaţi trăiesc în ţările industrializate, unde grija zilei de mâine şi o simplă bucată de pâine pe masa zilnică sunt noţiuni străine. ONU estimează că, dacă alimentele care sunt aruncate an de an în ţările industrializate ar fi păstrate şi oferite populaţiilor din zonele sărace, toată Africa sub-sahariană ar avea ce să pună pe masă în fiecare zi. Dincolo de natura umanitară a acestei problematici, irosirea hranei înseamnă şi irosirea resurselor folosite la producerea ei.
Cum să consumi inteligent
1. Cumpără cu cap – Planifică-ţi mesele, mergi cu lista la cumpărături şi nu acţiona din impuls! Nu achiziţiona mai mult decât ai nevoie pe termen scurt şi nu lua alimente perisabile dacă nu le consumi imediat!
2. Cumpără fructe şi legume cu aspect neobişnuit – Multe astfel de alimente sunt aruncate din cauza formei, mărimii sau culorii “neconforme”. Încearcă să eviţi ca ele să fie aruncate şi cumpără-le tu!
3. Citeşte cu atenţie data expirării – Doar nu vrei să te trezeşti acasă că ai cumpărat o cutie de lapte expirat şi acum trebuie să te dispensezi de el, doar pentru că ai uitat să verifici un detaliu foarte important.
4. Goleşte-ţi întâi frigiderul - Înainte de a da o tură prin piaţă, aruncă un ochi în frigider pentru că s-ar putea să mai ai acolo ceva de mâncare bine păstrat şi neexpirat. De ce să-l arunci la gunoi în loc să-l consumi?
5. Cere porţii mici – Când mergi la restaurant, întreabă dacă îţi pot aduce o porţie mai mică din felul de mâncare pe care l-ai cerut. Cine ştie, poate nu-ţi place sau poate în ziua respectivă bucătarului nu i-a ieşit prea bine ciorbiţa cu afumătură pe care o consumi în fiecare zi în acel local.
6. Foloseşte compostul – În măsura posibilităţilor, nu arunca resturile de mâncare la întâmplare în coşul de gunoi! A venit momentul să înveţi câte ceva despre compost, îngrăşământ organic format din deşeuri alimentare, nutreţuri alterate, resturi vegetale sau animale. Acesta este cel mai natural şi mai comun proces de reciclare.
7. Donează – Când ai făcut ultima dată un gest omenesc, de a ajuta un vecin, o rudă, un străin sărman? Donează din produsele tale alimentare celorlalţi şi luminează-le ziua măcar o dată pe an!
Citește pe Antena3.ro