x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militarii ucraineni care se întorc din Crimeea, eroi sau dezertori?

Militarii ucraineni care se întorc din Crimeea, eroi sau dezertori?

22 Mar 2014   •   11:48
Militarii ucraineni care se întorc din Crimeea, eroi sau dezertori?

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat sâmbătă că soldaţii care se reîntorc din Crimeea vor fi bine primiţi şi nu vor fi trataţi ca nişte dezertori, ci ca nişte 'adevăraţi eroi', transmite France Presse.

Ministerul a precizat că urmăreşte să combată dezinformarea pe acest subiect 'promovată în mod activ de serviciile speciale ruseşti'. Această dezinformare vizează afirmarea ideii că 'unităţile care părăsesc peninsula şi se îndreaptă spre continent vor fi dizolvate şi Parchetul ucrainean îi va cerceta pe fiecare dintre soldaţii lor pentru înaltă trădare', a declarat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său de internet.

Dezminţind oficial aceste informaţii, ministerul a adăugat că soldaţii care servesc în Crimeea 'sunt adevăraţi eroi pentru toţi ucrainenii'. Autorităţile studiază actualmente 'la cel mai înalt nivel' posibilitatea de a le acorda acestora statutul de foşti combatanţi, însoţit de beneficiile sociale aferente, 'pentru că au dat dovadă de rezistenţă şi curaj'.

'Niciun soldat din Crimeea - patrioţi care nu şi-au trădat niciodată jurământul de credinţă faţă de naţiunea ucraineană - nu va fi uitat', a subliniat comunicatul, semnat şi de Statul-Major general. Soldaţii ucraineni din Crimeea, mai multe mii de oameni, încercuiţi în bazele sau pe navele lor, au cedat până acum fără luptă în faţa presiunii forţelor ruse şi proruse, notează AFP. (Agerpres)

×