x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa îi dă replica afaceristului american Maurice Taylor: Daţi dovadă de o perfectă ignoranţă

Franţa îi dă replica afaceristului american Maurice Taylor: Daţi dovadă de o perfectă ignoranţă

22 Feb 2013   •   16:47
Franţa îi dă replica afaceristului american Maurice Taylor: Daţi dovadă de o perfectă ignoranţă

Ministrul francez al Reformei în Industrie, Arnaud Montebourg, i-a răspuns afaceristului american Maurice Taylor, care îi spusese într-o scrisoare că nu vrea să investească în Franţa, pentru că muncitorii de aici lucrează doar trei ore pe zi, afirmând că investitorul dă dovadă de "o perfectă ingnoranţă în ceea ce priveşte ţara noastră".

Taylor, director al multinaţionalei Titan Internaţional, a fost abordat de ministru pentru o eventuală investiţie care să salveze fabrica de anvelope Goodyear din Amiens Nord. Într-o scrisoare de răspuns, Taylor a afirmat că: "Muncitorii francezi primesc salarii mari, însă lucrează doar trei ore pe zi. Au parte de o oră de pauze, de o oră pentru masa de prânz, trei ore stau de vorbă şi trei ore muncesc", adăugând că guvernul Franţei "îi ia de proşti" pe investitori, când fac astfel de oferte.

Afaceristul a adăugat că a expus această problemă şi sindicaliştilor de la fabrica Goodyear din Amiens Nord, care i-ar fi răspuns că aşa e obiceiul în Franţa.

"Comentariile extreme ale domnului Taylor dau dovadă de o perfectă ignoranţă în ceea ce priveşte ţara noastră", a declarat Montebourg, adăugând că există 20.000 de firme străine în Franţa, care au două milioane de angajaţi.

Scrisoarea trimisă de Taylor ministrului Reformei în Industrie a ţinut prima pagină a majorităţii cotidienelor din Franţa. Într-un interviu ulterior, acordat pentru Le Figaro, afaceristul american şi-a nuanţat afirmaţiile.

"Nu am vrut să insult francezii. Voiam doar să spun că sindicaliştii de la fabrica din Amiens sunt săriţi de pe fix. Dacă muncitorii francezi chiar ar munci, ar fi la fel de competitivi ca cei din Germania, Marea Britanie sau America. O altă problemă este că muncitorii francezi sunt prea scumpi, pentru că trebuie să li se asigure multe beneficii", a declarat Taylor.

În Franţa, norma de lucru obligatorie este de 35 de ore pe săptâmână. Orele lucrate în plus sunt plătite suplimentar.

Afaceristul a adăugat că multinaţionala pe care o conduce, care are bani şi know-how, nu este interesată de industria din Franaţa, preferând să investească în India sau China, unde mâna de lucru este mult mai ieftină.

"Aş dori să evidenţiez faptul că Titan, compania pe care o conduceţi, este de 20 de ori mai mică decât Michelin, liderul francez în domeniu, şi de 35 de ori mai puţin profitabilă", i-a răspuns ministrul francez afaceristului.

Montebourg a adăugat că afirmaţiile lui Taylor nu se reflectă în relaţiile de afaceri dintre Franţa şi SUA. Ministrul a spus că 4.200 de divizii ale firmelor americane activează în Franţa, având mai mult de 500.000 de angajaţi.

Montebourg nu este la prima dispută cu influenţi oameni de afaceri. Anul trecut, ministrul a cerut plecarea grupului ArcelorMittal din ţară, atunci când producătorul de oţel a închis două rafinării din Florange, ceea ce a dus la concedierea a 629 de angajaţi. 

×