x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul american al Apărării, Ashton Carter, a sosit duminică la Erbil, în Kurdistanul irakian

Ministrul american al Apărării, Ashton Carter, a sosit duminică la Erbil, în Kurdistanul irakian

23 Oct 2016   •   13:03
Ministrul american al Apărării, Ashton Carter, a sosit duminică la Erbil, în Kurdistanul irakian
Sursa foto: http://www.globalresearch.ca/

Ministrul american al Apărării, Ashton Carter, a sosit duminică la Erbil, în Kurdistanul irakian, pentru a discuta despre rolul important jucat de forţele kurde în bătălia pentru recucerirea Mosul de la jihadişti, relatează AFP. 

Venit de la Bagdad, Carter ar urma să aibă o întrevedere cu liderul regiunii autonome kurde irakiene, Masud Barzani. Şeful Pentagonului şi-a exprimat satisfacţia pentru deplina coordonare între forţele guvernamentale irakiene şi combatanţii kurzi, în ofensivă, în ciuda tensiunilor dintre executivul de la Bagdad şi guvernul regional de la Erbil. 

Luptătorii kurzi au recucerit de la Stat Islamic (SI) teritorii la nord şi est de Mosul. Planul de atac irakian prevede ca aceştia să se oprească la circa 20 km de oraş, lăsând apoi forţele guvernamentale să preia ştafeta pentru recucerirea propriu-zisă a oraşului. "Aproape că au ajuns" la această linie de 20 km, a anunţat sâmbătă la Bagdad un responsabil militar american. "Situaţia se va consolida" duminică sau luni, a dat el asigurări. 

Ashton Carter s-a întâlnit la Bagdad cu prim-ministrul irakian Haider al-Abadi şi cu şeful militar al coaliţiei antijihadiste, generalul american Stephen Townsend. Militarii americani estimează că ofensiva lansată luni pentru recucerirea Mosul, oraş aflat în mâinile Stat Islamic din 2014, se derulează până în prezent în conformitate cu aşteptările coaliţiei internaţionale. Bătălia ar putea dura însă "săptămâni sau luni", au avertizat aceştia, anticipând lupte urbane dificile pe măsură ce forţele irakiene vor ajunge în aglomerare. 

Generalul Townsend a subliniat sâmbătă, în faţa presei, că rezistenţa SI s-a consolidat în ultimele zile, "ceea ce nu este surprinzător". "Rezistenţa jihadiştilor este destul de semnificativă", a declarat el, evocând tiruri de mortiere, utilizarea de autovehicule pline cu explozibil conduse de kamikaze, mine artizanale şi "chiar rachete antitanc". 

Militarii americani estimează că există "între 3.000 şi 5.000" de combatanţi jihadişti în oraş, precum şi peste "1.000 până la la 1.500-2.000" de luptători dispersaţi la periferie pentru a întârzia asaltul forţelor irakiene, relatează Agerpres.

×