x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Boris Pistorius este noul Ministrul al Apărării din Germania. Ce vrea noul șef al armatei

UPDATE Boris Pistorius este noul Ministrul al Apărării din Germania. Ce vrea noul șef al armatei

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2023   •   13:21
UPDATE Boris Pistorius este noul Ministrul al Apărării din Germania. Ce vrea noul șef al armatei
Sursa foto: Hepta

Ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, a demisionat după mai multe nemulțumiri exprimate în mass-media germană.Noul ministrul al apărării din Germania, Boris Pistorius, şi-a preluat oficial mandatul. 

Certificatul de investire i-a fost înmânat de președintele Frank-Walter Steinmeier și i-a urat succes spunând că vine la conducerea armatei într-un moment periculos. 

"Pentru toate problemele şi reformele necesare care vor urma, aveţi nevoie acum de o minte limpede, de nervi tari, de forţă la conducere, de comunicare clară şi de experienţă politică", a spus acesta.

Germania este presată să trimită tancuri de luptă Leopard în Ucraina, pentru a o sprijini în fața invaziei ruse. 

Cancelarul Olaf Scholz spune că războiul din această țară constituie un moment de cotitură care necesită noi investiţii de mare amploare în armată.

"Acestea nu sunt vremuri normale, avem un război dezlănţuit în Europa. Rusia duce un război brutal de anihilare împotriva unei ţări suverane, a Ucrainei.Este nevoie de descurajare, eficienţă şi pregătire. Şi este nevoie să continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv cu material de la Bundeswehr" a spus noul ministru.

Cancelarul Olaf Scholz l-a nominalizat pe social-democratul Boris Pistorius pentru conducerea armatei. Acesta are 62 de ani și este ''un om politic cu înaltă experienţă, care se ocupă de ani întregi de politica de securitate'', a transmis șeful guvernului federal.  El va depune jurământul, joi. 
Favoriți pentru acecastă funcție erau ministrul Muncii, Hubertus Heil, co-liderul Partidului Social-Democrat, Lars Klingbeil, şi şeful Cancelariei federale, Wolfgang Schmidt.

Boris Pistorius conduce Ministerul de Interne al landului Saxonia Inferioară din anul 2013. Anterior a fost primar al oraşului Osnabrück.

Cancelarul Olaf Scholz a acceptat demisia Christinei Lambrecht iar cancelarul va propune, marți, un nou succesor.

"Focalizarea mass-media asupra persoanei mele vreme de luni de zile, nu permite deloc stabilirea de raporturi şi discuţii obiective cu privire la soldaţi, Bundeswehr şi orientările politicii de securitate în interesul cetăţenilor germani. Am cerut azi cancelarului să mă elibereze de îndatoririle mele de ministru al Apărării. Munca preţioasă a soldaţilor şi numeroaselor persoane motivate trebuie să fie pe primul plan", a scris aceasta în demisie.

Printre nemulțumirile la adresa demnitarului se află mesajul de Anul Nou, în care vorbea despre războiul din Ucraina iar pe fundal se vedeau artificii. 
Totodată, un sondaj realizat pentru televiziunea publică ZDF, arată că 60% dintre germani voiau demisa sa și numai 29% rămânerea în funcție. 

Guvernul federal a stabilit alocarea a 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei. 

Totodată, există presiuni externe pentru livrarea de tancuri către Ucraina, pentru a susține această țară împotriva invaziei ruse. 

 

 

×