x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mita lui Voronin: 10 milioane de dolari pentru o alianţă politică

Mita lui Voronin: 10 milioane de dolari pentru o alianţă politică

02 Dec 2010   •   11:26
Mita lui Voronin: 10 milioane de dolari pentru o alianţă politică
Sursa foto: George Rusu/Intact Images

140653-20100311160037001.jpgDe peste un an şi jumătate, Republica Moldova se asteapta la un nou preşedinte. Alegerile legislative din 28 noiembrie - al treilea scrutin desfăşurat în republică din aprilie 2009 - nu a produs nici el o majoritate clară în Parlament care să desemneze un nou şef al statului.

Situaţia încâlcită a scenei politice moldoveneşti pare a fi accentuată de interferenţele, mai mult sau mai puţin discrete ale politicii externe ruse, după cum relevă mai multe note ale ambasadei SUA din Chişinău, publicate de Wikileaks.

La 8 septembrie 2009, ambasada raportează Secretariatului de Stat american o întâlnire surprinzătoare între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (un membru al coaliţiei pro-occidentale) şi liderul comunist Vladimir Voronin, care, în acel moment, îşi încheia mandatul de şef al statului.

Întâlnirea s-a produs în urma unei invitaţii lansate de Voronin care i-a propus interlocutorului său formarea unei coaliţii de centru-stânga, avându-l preşedinte pe Marian Lupu, lui Voronin urmând să-i revină şefia Parlamentului.

Refuzul lui Marian Lupu, care a părăsit rândurile comuniştilor în iunie 2009, de a accepta propunerea lui Voronin, a fost întâmpinat de o ofertă financiară consistentă - cinci milioane de dolari, condiţionată de aderarea lui Lupu la Partidul Comunist. Un nou refuz al lui Lupu a condus la dublarea stimulentului: 10 milioane de dolari.

Conform documentului, aspectele întâlnirii dintre cei doi lideri politici moldoveni au fost relatate ambasadorului american la Chişinău chiar de către Marian Lupu. În plus, ele au fost confirmate ambasadorului şi de către Vladimir Voronin. Într-o notă diplomatică din 16 septembrie 2009, ambasadorul relatează că Voronin i-a confirmat că a avut două întâlniri private cu Marian Lupu în care au discutat despre posibilitatea formării unei alianţe politice.
"Potrivit lui Voronin, Lupu părea "pierdut", spunând că nu poate accepta o asemenea ofertă. Voronin nu a recunoscut că i-a oferit mită lui Lupu, dar ca răspuns la o întrebare a ambasadorului în acest sens, Voronin a râs tare, a făcut grimase şi gesturi largi, fără cuvinte, care au părut ca o confirmare tacită".
Raportul ambasadei, consemnează că Voronin i-a mai declarat ambasadorului că are impresia că Lupu se află sub "influenţa unei puteri străine", fără a putea preciza care este aceasta - "Rusia, România sau Statele Unite."

Conform notei, în acea perioadă, ruşii erau deja familiarizaţi cu Marian Lupu. La 12 august, în cel mai mare secret, tranzitând prin Budapesta, Lupu a vizitat Moscova pentru a o întâlnire misterioasă ce a avut loc într-o cameră de hotel.
Această întâlnire, de două ore, a semănat cu un interviu de angajare sau o evaluare psihologică şi a cunoştinţelor de politică globală ", relatează ambasadorul american. El scrie, în 14 august 2009: "Lupu a răspuns unor serii de întrebări pentru a clarifica poziţia sa faţă de diferite probleme - imunitate pentru Voronin, neutralitatea Moldovei şi limba de predare în şcolile ruse din Republica Moldova. "

sursa: Le Monde

×