x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miting uriaş la Istanbul organizat de preşedintele Erdogan pentru susţinerea referendumului

Miting uriaş la Istanbul organizat de preşedintele Erdogan pentru susţinerea referendumului

09 Apr 2017   •   11:30
Miting uriaş la Istanbul organizat de preşedintele Erdogan pentru susţinerea referendumului
Sursa foto: TMRONR

Zeci de mii de persoane au fost prezente sâmbătă la Istanbul la un miting al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care mai are doar o săptămână pentru a convinge alegătorii să voteze "da" la referendumul privind extinderea prerogativelor sale, scrie AFP. "La 16 aprilie, vreţi să spuneţi 'da' unei Turcii puternice?", a întrebat Recep Tayyip Erdogan mulţimea care i-a răspuns cu un "da" răsunător. "Vreţi o Turcie mare? Vreţi să spuneţi 'da' stabilităţii? Vă veţi face datoria la Istanbul?", a continuat şeful statului. 

Turcii sunt chemaţi să voteze la 16 aprilie asupra unei controversate reforme constituţionale care va extinde semnificativ prerogativele preşedintelui turc. Analiştii prevăd un rezultat strâns, în pofida netei dominări a campaniei pentru "da" în presă. Recep Tayyip Erdogan a luat cuvânt sâmbătă seară pe o scenă imensă instalată pe esplanada Yenikapi, pe malul Mării Marmara, unde a ajuns cu elicopterul în uralele mulţimii. În acest loc el a ţinut un discurs despre solidaritate naţională în faţa a sute de mii de persoane, la 7 august 2016, la scurt timp după puciul eşuat de la jumătatea lunii iulie, imputat de Ankara predicatorului islamist Fethullah Gulen care dezminte acuzaţiile. Revenind pe acest teren, autorităţile au dorit clar să facă apel la starea emoţională din timpul mitingului precedent, relatează Agerpres.

Erdogan a reluat un argument-cheie din campania sa pentru referendum şi a avertizat că persoanele care doresc victoria lui "nu" la 16 aprilie sunt partizanii lui Fethullah Gulen şi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat organizaţie "teroristă" de Turcia şi aliaţii săi occidentali. Dacă va fi adoptată, reforma constituţională va duce la suprimarea funcţiei de prim-ministru şi va permite preşedintelui în special să numească şi să revoce miniştrii şi să intervină direct în domeniul judiciar. 

Potrivit liderilor turci, reforma constituţională, ce i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, este necesară pentru a dota Turcia cu un excutiv puternic, capabil să înfrunte provocările economice şi de securitate. Opoziţia consideră însă că acordă prea multă putere preşedintelui, acuzat deja de derivă autoritară. Purtând printre altele banderole inscripţionate cu mesajul "Tayyip Erdogan, comandant suprem", mai mulţi participanţi au afirmat că această reformă este esenţială pentru dezvoltarea Turciei. La rândul său, opoziţia a organizat mitinguri sâmbătă, ca partidul prokurd HDP, tot la Istanbul, sau partidul social-democrat CHP la Trabzon (nord-est). Campania pentru "nu" este lipsită de un lider carismatic şi dispune de mijloace mult mai limitate. Partizanii acesteia speră, totuşi, să obţină voturi din rândul laicilor, kurzilor şi al unor naţionalişti, potrivit AFP.

Sursă foto: TMRONR - Twitter

×