x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea lui Gaddafi, posibilă crimă de război

Moartea lui Gaddafi, posibilă crimă de război

de Agerpres    |    16 Dec 2011   •   06:09
Moartea lui Gaddafi, posibilă crimă de război

Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi ar putea fi o crima de razboi, a declarat ieri, la New York, procurorul Curtii Penale Internationale, cu sediul la Haga, Luis Moreno Ocampo.

"Ne-am exprimat preocuparea' pe langa actualul guvern de tranzitie libian, caruia i s-a cerut sa precizeze modalitatile de judecare a crimelor comise de cele doua tabere in timpul revoltei, care s-a soldat cu inlaturarea fostului lider libian", a declarat Luis Moreno Ocampo.

El a insistat in cadrul unei conferinte de presa ca "moartea lui Muammar Gaddafi este una din problemele care trebuie clarificate - ce s-a intamplat de fapt acolo - deoarece exista serioase suspiciuni ca este vorba de o crima de razboi".

Colonelul Gaddafi si-a parasit bastionul din Tripoli dupa patrunderea insurgentilor in capitala libiana, in cursul lunii august, si a fost ucis la 20 octombrie la Syrta, in imprejurari inca neelucidate, dupa ce fusese capturat de catre combatanti rebeli.

La 22 noiembrie, CPI a decis inchiderea dosarului Muammar Gaddafi, care facea obiectul unui mandat de arestare pentru crime impotriva umanitatii.

Luis Moreno Ocampo a explicat totodata ca autoritatile libiene vor informa CPI privind un eventual transfer la Haga al unuia din fiii lui Gaddafi, Seif al-Islam, care a fost arestat luna trecuta. Impotriva acestuia a fost emis la 27 iunie un mandat de arestare international pentru crime impotriva umanitatii, respectiv asasinate si persecutii, comise dupa declansarea miscarii populare transformata ulterior in razboi civil /15 februarie-23 octombrie.

×